Електронна система за контрол на скъпоструващите лекарства за химио- и

...
Електронна система за контрол на скъпоструващите лекарства за химио- и
Коментари Харесай

Електронна система за контрол на лекарствата работи в Пловдивския онкодиспансер

Електронна система за надзор на скъпоструващите медикаменти за химио- и имунотетерапия работи в Комплексния онкологичен център в Пловдив. С нея се следи непрекъснато процеса на изписаните лекарства от лекаря до пациента, с цел да не се позволяват злоупотреби.

Пловдив

Онкодиспансерът последователно да вкарва електронната система от края на предходната година. Проследяването на медикаментите стартира още в приемния кабинет, където на всеки пациент се приготвя самостоятелната лечебна терапия.
Д-р Елена Бангиева, доктор в Първо поделение по здравна онкология: Назначаването на лечението стартира въз основа първо на протокол, публикуван от онкологична комисия, разследване на което се издава протокол за медикаментите. Тези лекарства се дефинират изцяло самостоятелно по отношение на всеки пациент, според от растежа, тежестта, както и общото положение на пациента и съпътстващите съпътстващи болести.
Дозите се изпращат по електронен път към аптеката, а по-късно с етикет с името идват при пациента. Така лекарите нямат никакъв достъп до изписване на скъпоструващите лекарства.
Д-р Парашкев Цветков, шеф на Комплексен онкологичен център-Пловдив: Лекарството, което излиза от аптеката, то е разтворено за самия пациент, без да има опция за размени и такива неща. Тук е задачата да се избегне субективизма и да бъде всичко като една смазана машина, която да си върви. Д-р Иван Тонев, шеф на Трето вътрешно поделение: Опитваме се оптимално добре да усъвършенстваме работата и методът, по който се отпуска лекуването.
За да се избегнат всевъзможни злоупотреби, болничната аптека е оборудвана с 11 камери. В онкодиспансера има и основана комисия, която реализира неочакван надзор на работата, обвързвана с изписване на лекарствените средства. Тя се регистрира пред шефа на пловдивското лечебно заведение.
 7 души са арестувани при акция против търговия с медикаменти за онкоболни 7 души са арестувани при акция против търговия с медикаменти за онкоболни
Онкоболни не са получавали лекуване, а изписаните им медикаменти са продавани на черния пазар, оповестиха от прокуратурата. Седем души са арестувани по подоз...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР