Електрификацията при автомобилите вече не е „дълга писта“ за бъдещето,

...
Електрификацията при автомобилите вече не е „дълга писта“ за бъдещето,
Коментари Харесай

Електричките задминаха дизелите по продажби

Електрификацията при колите към този момент не е „ дълга писта “ за бъдещето, а настояще, откакто на 18-те най-големи пазари в Западна Европа през декември бяха продадени повече коли с акумулатори, в сравнение с с дизелови мотори.

Финалните статистики от продажбите на нови коли в Европейски Съюз през последния месец на предходната година донесоха голяма изненада - за пръв път от повече близо 30 години най-продаваният вид МПС се оказаха тези с електрически мотор. Така те прекъснаха хегемонията на дизеловите мотори, които непроменяемо от 1994 година имаха максимален дял на продажбите съвсем всеки месец в този интервал.

През последните няколко години обаче редица проблеми спънаха този авто сегмент, като най-сериозните бяха абсурдът „ Дизелгейт “ и новият курс на Европа към ограничение на нездравословните излъчвания, което докара до сериозен отлив от моторите с тежко гориво. Според специалистите,

дизелите ще изчезнат изцяло до 2040 година,

което на значи, че по света няма да се движат сходни коли, а просто, че фирмите ще се откажат да създават мотори, работещи с този вид гориво.

Доскоро за електрическата гражданска война при колите се говореше като за далечна фантазия, която обаче мъчно може да се трансформира в настояще. Последният месец на 2021 годна обаче обърна наклонността и сподели на производителите, че потребителите са подготвени за идната крачка. Според немската компания Schmidt Automotive Research, която се занимава с проучването на продажбите на нови коли в 18 страни от Европейски Съюз (България не влиза в статистиката), през декември са продали общо 176 хиляди автомобила на ток. За същият интервал пък дизелите са едвам 160 хиляди бройки.

Това значи, че с близо 16 хиляди повече екологични коли са стъпили по пътищата на Стария континент, съпоставено с дизеловите. От Schmidt Automotive Research припомнят, че хибридните коли съумяха да изпреварят дизелите по продажби още през септември 2020 година.

Електрическият пробив през декември 2021 година се случи и тъй като в края на годината западноевропейските производители доста деликатно следяха спазването на законово предписаните стандарти за излъчвания в атмосферата, с цел да не бъдат санкционирани - и продажбите на електрически транспортни средства решително набъбнаха. Редица страни пък задействаха

спомагателни облекчения, които направиха покупката на електромобил по-евтина

даже от дизеловите му еквиваленти.

Производителите също интензивно се включват в този развой. Изследване демонстрира, че десетте най-големи търговци на електрически коли в Европа (извън компанията Тесла) също са предложили спомагателни търговски отстъпки. Във Франция да вземем за пример напълно електрическото Peugeot e-2008 с държавната дотация за електрически автомобил и спомагателните коледни отстъпки е било с близо 1000 евро по на ниска цена от дизеловия му еквивалент.

Според немците от Schmidt Automotive Research, данните за декември са мощно повлияни и от Tesla, за която е известно, че записва повече транспортни средства в края на тримесечието. Например във Англия предишния месец бяха регистрирани 9613 електрическия автомобил Tesla Model 3, което съставлява 28% от общите продажби на всички електрически транспортни средства в страната.

Според Матиас Шмид през декември 2021 година точно

Tesla стана най-продаваната американска марка в Западна Европа

с резултат от 34 700 бройки. Ford диша във врата на Tesla с цифра от 31 800 електрическия автомобил.

Статистиката демонстрира още, че до септември предходната година 2.3 милиона дизелови транспортни средства са регистрирани в страните от Европейски Съюз, което е спад от 26% по отношение на 2020 година А записаните електрически транспортни средства са единствено 801 025, което обаче е с 91% повече от миналогодишните резултати. Анализите демонстрират, че в случай че сходна наклонност се резервира, още през 2024 година електрическите коли ще са царят на пътя в Европа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР