Електрическите тротинетки стават все по-популярни и в последната една-две години

...
Електрическите тротинетки стават все по-популярни и в последната една-две години
Коментари Харесай

Проверки срещу тротинеткаджиите в Пловдив, масово не спазват правилата

Електрическите тротинетки стават все по-популярни и в последната една-две години непроменяемо се трансфораха в част от придвижването по пловдивските улици. Много огромна част от водачите на тротинетки обаче, изобщо не съблюдават разпоредбите, планувани за този тип транспортно средство. Много огромна част от тротинеткаджиите даже си мислят, че законите не важат за тях.
Прочетете още
Със стартиралата на 1 ноември акция на „ Пътна полиция ” прецизно ще се следи дали водачите на тротинетки съблюдават законите и при констатация на нарушавания ще бъдат глобявани.

„ Тротинетките все по-често стартират да стават част от придвижването. Има доста нарушавания. Най постоянно за придвижване по пътното платно, има и няколко ПТП-та с леко потърпевши ”. Това сподели на брифинг във връзка акцията началникът на пловдивския КАТ гл. контрольор Йордан Милушев.

Шефът на Сектор „ Пътна полиция ” в Пловдив акцентира на това, че електрическите тротинетки, са се трансформирали в главен участник в придвижването, само че доста от водачите им не съблюдават разпоредбите . Той напомни още един път, че тротинетките могат да се карат единствено с до 25 км/ч, единствено по велоалеите. При липса на алеи - най-вдясно по пътното платно. В тъмната част на денонощието, тротинетките би трябвало да се движат с включени светлини, а водачите да бъдат със светлоотразителна жилетка. Глобите за тротинеткаджиите варират сред 20 и 50 лева

Предвид стартирането на акцията, недоволствата на водачите с леки коли и множеството нарушавания при ръководство на тротинетка, от TrafficNews обединихме всички правила важащи за този тип транспортно средство.

Основните от тях, които най-често се нарушават са носенето на облекла без светлоотразителни детайли, безразборното придвижване по пътните платна, неналичието на каски от малолетни и превишената скорост. Освен тях обаче съществуват още много правила, който волно или несъзнателно се нарушават.

Като за начало водачите ползващи електрически тротинетки би трябвало да се срещнат с главните отговорности , преди да се качат на този вид транспортно средство:

1. Да употребяват в тъмните часове на денонощието и/или при понижена видимост светлоотразителни детайли върху забележимата част на облеклото, позволяващи да бъде елементарно забелязани;

2. Да се движи по построената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – допустимо най-близо до дясната граница на платното за движение;

3. В тъмните часове на денонощието и/или при понижена видимост да ръководи електическата тротинетка с включени светлини;

4. Да се движат с изправна спирачна система;

5. Да употребяват каска, в случай че са на възраст до 18 години.

Тук е значимо да отбележим също, че минималната възраст на лидера за ръководство на електрическа тротинетка е 14 години. В този случай той би трябвало да се движи единствено и само по обособените велоалеи без да излиза на пътното платно.

За да се движи по пътища и улици, лидерът би трябвало да има навършени 16 години. Движението на електрически тротинетки е неразрешено, в случай че пътят е с оптимално позволена скорост над 50км/ч. В този случай да вземем за пример водачите на тротинетки нямат право да се движат по Асеновградско шосе.

Забраните за водачите на електрически тротинетки може да обединим в няколко точки:

1. Да се движи по пътища и улици, на които оптимално позволената скорост за придвижване е над 50 км/ч. Ограничението не се ползва за улици с построена велосипедна инфраструктура.

2. Да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 – „ Забранено е влизането на колела “.

3. Да се движи по улици, обозначени с пътен знак Г13 – „ Пътна лента или платно за придвижване единствено на транспортни средства от постоянните линии “.

4. Да развиват скорост, по-висока от 25 км/ч.

5. Да транспортират други лица.

6. Да се движат паралелно до друга тротинетка или пътно транспортно средство на две колела.

7. Да ръководят транспортното средство, без да държи кормилото с ръка.

8. Да се движат в непосредствена непосредственост до друго пътно транспортно средство или да се държи за него.

9. Да транспортират, теглят или тласкат предмети, които пречат на ръководството на транспортното средство или основават заплаха за другите участници в придвижването.

10. Да ръководят транспортното средство по площите, предопределени единствено за пешеходци.

11. Да употребява мобилен телефон при ръководството на моторна тротинетка.

12. Да теглят друго транспортно средство или да бъдат теглени.

Тук е мястото и да отправим един главен съвет към водачите на тротинетки в Пловдив:

Не може да се възползвате от правата на пешеходците и от тези на водачите по едно и също време. Електрическата тротинетка е избран вид транспортно средство и също би трябвало да бъдат спазвани някои характерни правила, с цел да се предотвратят произшествия. За ръководството на тротинетка има съответни отговорности за водачите и са нужни
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР