Електрическите тротинетки набират все по-голяма популярност и в България, като

...
Електрическите тротинетки набират все по-голяма популярност и в България, като
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за тротинетките, за да не се нарушава законът?

Електрическите тротинетки набират все по-голяма известност и в България, като различен и съвременен метод за напредване в градска среда. От 7 юли предходната година у нас е въведен правилник за ръководство на eлектрическото возило.

Асен Христанов постоянно употребява тротинетка, с цел да се придвижва във Варна. Казва, че това е комфортно, защото не би трябвало да търси паркомясто, а и заобикаля тапите.

" Тя е лесна за маневриране, елементарно портативна е, бързо се зарежда и развива скорост, която е близка до велосипед, само че е много по-маневрена и лесна за ръководство ", показа Асен Христанов.

Водачите на електрически тротинетки са длъжни по мрачно да имат светлоотразителни детайли върху облеклото си. Те би трябвало да карат с включени светлини, с изправни спирачки и да имат звънец.

Тротинетките, по закон, би трябвало да са снабдени с фарове стопове. Ако ръководещите тротинетка са до 18 години, би трябвало да имат и каска.

" Трябва да се движат по построена велосипедна инфраструктура. В случай, че такава липсва те би трябвало да се движат допустимо най-дясно до границата за платното за придвижване ", съобщи старши контрольор Драгомир Ганчев, шеф на група " Пътен надзор " към МВР-Варна.

Тротинетките нямат право да се движат по пътища с позволена скорост над 50 километра в час. Има и други забрани.

" Да развиват скорост по-висока от 25 километра в час, да транспортират други лица, да се движат паралелно до друго самостоятелно електрическо транспортно средство, да ръководят транспортно средство по площите ", добави старши контрольор Драгомир Ганчев.

Пешеходците споделят, че бързодвижещите се тротинетки са рискови. От началото на годината във Варна са регистрирани 7 произшествия с хора на тротинетки.

" Невинаги виновността е напълно и единствено във водачите на моторни транспортни средства. Често пъти водачите на тротинетки също не съблюдават разпоредбите ", сподели още старши контрольор Драгомир Ганчев.

Правилата са значими, тъй като при злополука пострадал нормално е лидерът на двуколесното возило.

Репортер: Петър Дойкински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР