Електрическите превозни средства са готови да покорят Европа, но готова

...
Електрическите превозни средства са готови да покорят Европа, но готова
Коментари Харесай

Казусът „яйцето или кокошката“ застига електрическите автомобили

Електрическите транспортни средства са подготвени да покорят Европа, само че подготвена ли е Европа за тях?

Водени от регулациите при въглеродните излъчвания и държавните тласъци, електрическите коли към този момент наводняват европейския пазар. И въпреки всичко доста купувачи, които другояче биха минали към електрически коли, се въздържат от покупка. Разходите остават проблем, само че опасенията по отношение на достъпността на зарядната инфраструктура са, може би, най-голямата спирачка, написа Automotive News Europe.

„ Зареждането е един от двата основни фактора, които движат настроенията на потребителите, дружно с достъпността “, акцентира Мартин Кьоринг, старши управител „ Устойчивост, изменение на климата и естествени запаси “ в Economist Impact, който учи склонността към покупка на електрически автомобили в девет страни от Западна Европа и Китай.

Кьоринг споделя, че 38 % от всички английски консуматори са изразили неодобрение от зарядната мрежа и „ това е явно една от аргументите, заради които единствено една четвърт от потребителите в Обединеното кралство в действителност обмислят да преминат към електрически автомобили “.

Доклад от май на Европейската счете палата по отношение на поддръжката на Европейския съюз (ЕС) за публичната зарядна инфраструктура открива, че „ наред с по-високите разноски за закупуване на транспортни средства, неналичието на зарядни станции стопира развиването на пазара на (автомобили, работещи с) различни горива “, написа " Инвестор ".

Европейски Съюз, който трансформира разширението и подобряването на зарядната инфраструктура в дирек на своята екологична тактика на „ Зелената договорка “, е надалеч от постигането на задачата „ да направи зареждането на електрически транспортни средства толкоз елементарно, колкото пълненето на контейнер на стандартен автомобил “, акцентират инспекторите.

„ Европейски Съюз към момента е надалеч от амбициозната цел на „ Зелената договорка “ за 1 милион зарядни станции до 2025 година и му липсва цялостна стратегическа пътна карта за електромобилността “, се прибавя в отчета.

Според Кьоринг броят на станциите не е най-големият проблем, а фактът, че съществуващата мрежа на дава отговор на потребностите на потребителите във връзка с скоростта на зареждане, надеждността, местоположението и безпроблемното заплащане.

„ Ако не сте притежател на Tesla, тогава се сблъсквате с този проблем, когато шофирате някъде или в случай че станциите са заети, или не работят, или имате разнообразни системи за заплащане “, показва Артурс Смилкстинс, сътрудник в Boston Consulting Group, базирайки се на постоянно срещани недоволства от страна на консуматори.

Собствениците на Tesla се възползват от мрежата на концерна, която е предопределена само за негови транспортни средства и предлага бързо зареждане. Наскоро компанията започва пилотен план в Нидерландия , който разрешава и на коли на други марки да употребяват зарядните станции.

Удобната за потребителите мрежа за зареждане на Tesla може да окаже въздействие върху налагането на електрическите автомобили, считат специалисти, проучили казуса.

Интересът към закупуване на електрическа кола нормално е максимален в страните с най-вече зарядни станции и такива, които оферират бързо зареждане.

Например, 56 % от водачите в Нидерландия, която разполага с най-вече зарядни станции в Европа, споделят, че са подготвени да закупят електрически автомобил през идващите пет години, следвани от 48 % в Швеция и 47 % в Китай, открива проучване на Economist Impact.

Ал Бедуъл, анализатор в LMC Automotive, споделя, че казусът със зареждането към момента остава настрана от прожекторите, защото доста от притежателите на електрически автомобили зареждат своите коли в домашни условия или на работа.

Според друго изследване единствено 10 % от зарежданията се правят на публични места.

Но това ще се промени, защото от ден на ден поданици на градовете купуват изцяло електрически коли и от ден на ден хора употребяват електрическите автомобили като съществени транспортни средства.

Зареждането на публични места ще се усили от 25% през 2020 година на 50% от общия брой зареждания през 2030 година, предвижда Allego, холандска компания, която оперира с 26 000 зарядни станции в Европа. Allego излезе на борсата това лято посредством обединение с компания със особено предопределение (SPAC).

Енергийните компании, държавните управления, локалните управляващи, автомобилните производители и стартъпите би трябвало да решат по какъв начин да заместят почти 123 хиляди бензиностанции за стандартни коли със зарядни станции по европейските пътища.

В международен мащаб пазарът на зарядни станции може да доближи стойност от 1 до 2 трилиона евро годишно до 2030 година и 4 до 8 трилиона евро до 2050 година, демонстрира отчет на eMobility, компания за зареждане, в която Volkswagen Group има миноритарен дял.

„ Пазарът е мощно фрагментиран с интензивна конкуренция за пазарен дял и пряк достъп до клиенти “, акцентират от eMobility.

В началото на октомври eMobility беше добита от съперник, ChargePoint, в договорка на стойност 250 милиона евро. С придобиването ChargePoint показва, че в този момент оперира с повече от 150 хиляди зарядни станции в Северна Америка и Европа.

Независими компании като Allego и ChargePoint, които към този момент разполагат с хиляди зарядни станции, се сплотяват с снабдители на сила като BP, Shell и TotalEnergies, с цел да бъдат чути от Брюксел, защото Европейската комисия диктува енергийните политики за реализиране на въглероден неутралитет до 2050 година

Те са част от ChargeUp Europe, лобистка група, учредена преди година и стои зад повече от 500 хиляди зарядни станции в Европейски Съюз.

„ Искаме да сме сигурни, че имаме място на масата “, акцентира Арне Рихтерс, началник „ Комуникации и връзки с обществеността “ в Allego.

Рихтерс показва, че промишлеността е в най-хубава позиция да построи инфраструктура, а не държавните управляващи, чиято роля би трябвало да бъде да мислят изцяло за това какъв тип мрежа желаят и по-късно да основават подробни и устойчиви публични търгове.

Според Рихтерс в Нидерландия построяването на зарядна мрежа се прави от промишлеността. „ Нищо от това не е финансирано от държавните управляващи “, акцентира той и прибавя, че „ всичко е финансирано от частни пазарни участници “.

Модел на партньорство

Никой различен авто производител към момента не е последвал образеца на Tesla, макар че доста от тях си партнират с външни компании - и даже с съперници - за създаване на зарядна мрежа.

Най-известната самодейност в Европа е Ionity, консорциум от седем автомобилни производители (BMW, Ford, Hyundai Motor, Daimler/Mercedes-Benz, VW, Audi и Porsche), който построява магистрална мрежа за ултрабързи (350 киловата) станции.

В момента Ionity има 400 станции с общо 2400 зарядни пункта, най-вече в Северна и Централна Европа. По-рано този месец Ionity съобщи, че ще бъде първата отворена мрежа с функционалността Plug & Charge, в която транспортното средство и неговия абонамент за зареждане се разпознават автоматизирано посредством включване към станцията.

Междувременно в Съединени американски щати General Motors възнамерява да влага 750 милиона $ за създаване на зарядна мрежа през идващите години, като стартира с инсталирането на 40 хиляди пункта в шоурумите на съответните дилъри.

Stellantis също неотдавна разгласи две взаимни начинания. Проектът Atlante има за цел да сътвори мрежа от станции за бързо зареждане (100 до 175 киловата), която употребява технология vehicle-to-grid за увеличение на каузи на възобновимата сила. Atlante е част от Free2Move eSolutions, взаимно дружество с NHOA Energy (бившата Engie EPS).

За разлика от Ionity, планът ще обслужва южноевропейските пазар (Франция, Италия, Испания, Португалия), където зарядните станции са относително нищожни в съпоставяне със Северна Европа.

NHOA и Free2Move споделят, че най-малко 90 % от мрежата в района към момента не е изградена; Atlante се надява да се снабди с 15 % от тези пазари.

Първата станция на Atlante беше открита в средата на октомври в Пиемонт, Италия.

Stellantis също има за цел да сътвори друга мрежа от зарядни станции в обекти като кина, търговски центрове и хотели посредством своето партньорство с италианския стартъп TheF. Планирани са повече от 15 хиляди бързозарядни станции от по 50 киловата.

Казусът „ яйцето или кокошката “

Според специалисти обстановката със зареждането би трябвало да се усъвършенства доста преди 2030 година

Планът на Европейски Съюз по отношение на зарядните станции съставлява директивата от 2014 година по отношение на инфраструктурата за различни горива, или AFID, която изисква по един заряден пункт за всеки 10 електрически коли.

Но директивата се преразглежда, като публичното разискване е отворено до 21 ноември.

В писмо, изпратено до регулаторите предишното лято, ChargeUp приканва за условия за оперативна съгласуемост, регулации за заплащанията и международен „ е-роуминг “, в допълнение към индикатори, които се концентрират върху потенциала за зареждане на съответното транспортно средство.

„ Ако бъде реализирано всичко това, мисля, че бъдещето на електрическите автомобили и взаимоотношението им с инфраструктурата доста ще се усъвършенства по отношение на това, с което сме привикнали “, показва Бедуъл.

Той счита, че продължаващото нарастване на пазарния дял на електрическите автомобили ще помогне за стимулирането на разширението на инфраструктурата.

„ Имате потребност от задоволително електрически автомобили, с цел да се подтикват вложенията в зарядни станции “, счита Бедуъл.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР