Електрическата енергия, която захранва търговските комплекси, оперирани от Shell в

...
Електрическата енергия, която захранва търговските комплекси, оперирани от Shell в
Коментари Харесай

По-голямата част от търговските обекти на Shell България използват 100% възобновяема енергия

Електрическата сила, която зарежда комерсиалните комплекси, оперирани от Shell в България, сега се обезпечава от 100% сертифицирани възобновими енергийни източници от фотоволтанични и водноелектрически централи*. Това усъвършенства интервенциите на компанията и понижава въглеродните излъчвания от комерсиалните ѝ действия. Цялото доставяно по контракт електричество за интервала септември – декември 2019 година се обезпечава от възобновими източници с трансферирани на Shell България гаранции за генезис, т.е. компанията има така наречен „ зелен документ “. Зелени документи имат 76 от всичките 102 обекта на компанията в страната, което е към 75% от мрежата. На всички тези обекти ще бъдат изложени съответните документи. Комплексите, оперирани от дилъри, употребяват обособени източници.

В този интервал на годината нормално междинното месечно ползване на електричество за един обект от веригата е към 14 000 kWh. С прекосяването към възобновими енергийни източници се чака количеството на спестените излъчвания въглероден диоксид от септември до декември да бъде почти 2500 тона. На годишна база това би означавало, че ще бъдат спестени 7 684 тона въглероден диоксид.

„ Shell поддържа прехода към ниско въглеводородно бъдеще. Наш приоритет е да имаме водеща роля в този развой и по тази причина предприехме тази значима първа стъпка в България, като намалихме личните си излъчвания, употребявайки 100% възобновима сила в по-голямата част от комерсиалните ни обекти в страната “, разяснява Камелия Славейкова, изпълнителен шеф на Shell България.

Shell България е подхванала и други ограничения, които ще доведат до в допълнение икономисване на въглеродни излъчвания. От 2015 година за оперираните от компанията търговски комплекси се употребява LED осветяване както във вътрешната, по този начин и във външната част, а на 60 обекта са конфигурирани термостати (система за надзор HVAC), вследствие на което се следи понижение от към 10% на потреблението на електричество. Консумацията на сила в комерсиалните комплекси на Shell се наблюдава на месечна база. Компанията работи и по пилотен план за обекти с фотоволтаични кафези. Всички нови бензиностанции, оперирани от Shell, ще бъдат построени по този начин, че да са напълно енергийно ефикасни.

*93% от зелената сила, която комерсиалните комплекси Shell ще употребяват до края на годината, е слънчева. Останалата част (7%) се доставя от водноелектрически централи. Възобновяемата сила, закупена от ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп се създава от 104 енергийни обекта.

За Shell България:
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР