Ел Салвадор стана първата страна в света, която одобри законопроект,

...
Ел Салвадор стана първата страна в света, която одобри законопроект,
Коментари Харесай

Ел Салвадор стана първата страна в света, която приема bitcoin за официална валута

Ел Салвадор стана първата страна в света, която утвърди законопроект, превръщащ bitcoin в легално платежно средство. Депутатите в страната от Централна Америка гласоподаваха приемането на „ Закон за Bitcoin”. Цели 62-а от общо 84 депутати поддържаха законопроекта, предава CNBC. Гласуването бе първа крачка за приемането на виртуалната валута, като това ще стане дефинитивно след съответния законодателен развой на страната.

Цената на bitcoin скочи с 5% до малко над 34 000 $ в часовете след вота.

Целта на този закон е да контролира bitcoin като свободно законно платежно средство, безкрайно във всяка транзакция, и на каквото и да е съображение, което може да се ползва от обществените или частните физически или юридически лица, сочи законът.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Bitcoin може да стане легално платежно средство в Ел Салвадо...

В резултат на всичко това, търговците в страната ще могат да демонстрират стоките си с цени в биткойни, а жителите ще могат да заплащат налозите си посредством криптовалутата. Също по този начин обмяната на bitcoin няма да се полза с налог върху финансовите облаги.

Bitcoin е прочут с рисковата си волатилност, което е главният аргумент на критиците, че виртуалната валута не може да бъде дейно платежно средство. Засега остава неразбираемо дали Ел Салвадор дефинитивно ще заложи единствено и само на bitcoin, като легално платежно средство.

Обменният курс по отношение на щатския $ „ ще бъде свободно открит от пазара”, сочи проектозаконът, Настоящата публична валута на Ел Салвадор е щатският $.

Законът планува страната „ да промотира нужното образование и механизми с цел да може популацията да има достъп до преводи с bitcoin”.

Приблизително 70% от популацията на Ел Салвадор няма достъп до обичайните финансови услуги, излиза наяве от проектозакона. Криптовалутата бива обсъждана като способ за увеличение на достъпа на популацията до финансови услуги.

Президентът на страната Найбиб Букеле разгласи през предходната седмица, че Ел Салвадор ще си партнира с компанията за цифрови портфейли Strike за построяването на съвременна финансова инфраструктура на база bitcoin.

През април bitcoin реализира исторически най-много от 64 829 $ за брой, като оттогава до в този момент е поевтинял двойно. Все отново на годишна база, цената на виртуалната валута регистрира 230% растеж. Към момента на приготовление на материала bitcoin се търгува против 34 267 $, сочат данните на CoinMarketCap.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР