Екзекуцията не би трябвало да е мъчение. Смъртното наказание само

...
Екзекуцията не би трябвало да е мъчение. Смъртното наказание само
Коментари Харесай

Те просто отказваха да умрат: Смъртните наказания, които не протекоха по очакван начин

Екзекуцията не би трябвало да е изтезание. Смъртното наказване единствено по себе си е задоволително, защото обрича на гибел.

Да, но историята познава много способи за реализиране на тази цел. Понякога обаче изтезанията не протичат по проект, като постоянно приключват с дълготрайно страдалчество на жертвите. 

Ето и някои от най-известните такива случаи през вековете:

Томас Кромуел

Томас Кромуел е наказан на гибел от крал Хенри VIII, за който работи като основен министър. Според данните са били нужни няколко удара, с цел да бъде обезглавен, а не един както всекидневно. 28 юли 1540 година бил денят на неговата гибел.
.
Мария, кралица на Шотландия

През 1587 година три удара с секира са нужни, с цел да се отдели главата на Мери, кралица на Шотландия, от тялото ѝ. Съобщава се, че първият удар бил в задната част на главата ѝ, вторият я убива и едвам с третия удар обезглавяването е приключено и сполучливо.

Робер-Франсоа Дамиен

Дамиен е наказан на гибел посредством разчленяване след опит за ликвидиране на френския крал Луи XV. Въпреки това крайниците му не можели да бъдат откъснати, до момента в който е теглен от коне, по тази причина вместо това били отрязани. Той умира на 28 март 1757 година

Уилям Кеммлер

Американецът Уилям Кеммлер е първият човек в света, екзекутиран на електрически стол. Той получава смъртно наказване, откакто убива брачната половинка си. Уилям Кеммлер е екзекутиран на 6 август 1890 година, само че нещата не протичат по проект.

Необходими са два опита и общо осем минути, с цел да бъде погубен, вследствие на което кръвоносните му съдове се раздират, предизвиквайки кървене. На фотографията е столът, употребен при изтезанието на Кеммлер.

Уили Франсис 

Франсис е трябвало да бъде екзекутиран на електрическия стол на 3 май 1946 година, само че оцелява. Отговорният чиновник е бил в нетрезво положение и не е съумял да настрои вярно стола и да подаде верния ток, с цел да убие Франсис.

В последна сметка Франсис се връща на електрическия стол на 9 май 1947 година и този път делото е осъществено вярно.

Франк Джоузеф Копола

Франк Джоузеф Копола е първият пандизчия, екзекутиран във Вирджиния, откакто смъртното наказване е възобновено през 1976 година

Електрическият стол, употребен в щатския затвор във Вирджиния, предизвикал пламъци по главата и крайници на Копола по време на изтезанието му през 1982 година

Педро Медина

Екзекуцията на Медина във Флорида през 1997 година също е била неправилна, като откакто главата му избухва в пламъци и залата, в която се провело наказанието се изпълнила с пушек.

Барзан Ибрахим ал-Тикрити

Полубратът на Саддам Хюсеин и някогашен началник на иракската разследваща работа Барзан Ибрахим ал-Тикрити е наказан на обесване през 2007 година Но неверни калкулации за въжето и телесното му тегло довели до неговото обезглавяване.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР