Еквадор планира да ваксинира повече от два милиона птици срещу

...
Еквадор планира да ваксинира повече от два милиона птици срещу
Коментари Харесай

Еквадор ще ваксинира над два милиона птици срещу птичи грип


Еквадор възнамерява да имунизира повече от два милиона птици против птичи грип, с цел да овладее огнището в страната, сподели министърът на земеделието, представен от Ройтерс.

Южноамериканската нация разгласи изключителна обстановка за здравето на животните в края на ноември заради първите инфекции във плантация в централната провинция Котопакси, а сега има огнища в три други провинции.

Процесът на имунизиране на домашните птици ще стартира през идващите два месеца и Еквадор ще внесе четири милиона дози посредством мексиканско-еквадорско партньорство, съобщи министърът на земеделието и отглеждането на животни Бернардо Мансано на конференция.

Около 1,2 милиона птици са били инфектирани с вируса и са били умъртвени в четирите провинции на страната, съгласно публични данни.

" Ваксината дружно с ограниченията за биосигурност и надзор ще оказват помощ за попречване на разпространяването на заболяването в страната, както и за ограничение на смъртността при птиците във фермите ", разяснява Мансано.

Еквадор заяви през януари за първия си случай на предаване на птичи грип на хора при 9-годишно момиче, което евентуално е било инфектирано при директен контакт с домашни птици, носители на вируса, в провинция Боливар.

Ваксинацията не предотвратява инфекцията в други ферми в рисковите зони, само че понижава смъртността при птиците, изясни Патрисио Алмейда, шеф на Агенцията за контролиране и фитосанитарен и зоосанитарен надзор (Agrocalidad).

" Ваксината е биологично безвредна и не съставлява риск за хората. Намалява смъртността от 80 на 40 % ", уточни Алмейда пред публицисти.

Еквадор създава 263 милиона пилета, което съставлява 495 000 тона месо и 4,6 милиарда яйца. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР