Еквадор обяви извънредно положение в главното пристанище на страната и

...
Еквадор обяви извънредно положение в главното пристанище на страната и
Коментари Харесай

Извънредно положение заради престъпността в Еквадор

Еквадор разгласи изключително състояние в основното пристанище на страната и в други две провинции, наранени от трафика на опиати и престъпността, заяви Франс прес.

Районът, в който е оповестено изключителното състояние, включва град Гуаякил и двата отдалечени града Дуран и Самборондон, както и западните провинции Санта Елена и Лос Риос, разгласи президентът Гилермо Ласо в послание по радиото и по малкия екран. Той не посочи продължителността на изключителното състояние, което влиза в действие през днешния ден и ще включва полицейски час сред 1:00 и 5:00 сутринта локално време (06:00 до 10:00 ч. по Гринуич).

Конституцията разрешава на президента да разгласи изключително състояние и да извика армията, когато страната е изправена пред съществени вътрешни разтърсвания. „ Имаме общ зложелател: престъпността, трафика на опиати и проведената престъпност “, съобщи Ласо.

Извънредно състояние към този момент е обявявано в Гуаякил три пъти през предходната година. В крайбрежната провинция Есмералдас, която граничи с Колумбия и е една от най-засегнатите от престъпността и трафика на опиати, 60-дневно изключително състояние беше въведено при започване на предишния месец.

Еквадор е ситуиран сред Колумбия и Перу, които са водещите производители на кокаин в света. Страната залови рекордните 210 тона опиати през 2021 година, най-вече кокаин, пътуващ за европейските пристанища. През 2022 година конфискациите надвишиха 200 тона опиати и държавното управление разгласи война на трафикантите, които гневно пазят наркомаршрутите.

В същото време броят на убийствата набъбна съвсем двойно. Между 2021 година и 2022 година той е повишен от 14 на 25 на 100 000 поданици, съгласно управляващите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР