Ексцентричният сайт dailyreckoning.com съобщи в обширна публикация на 20 декември,

...
Ексцентричният сайт dailyreckoning.com съобщи в обширна публикация на 20 декември,
Коментари Харесай

Криптовалутите потеглят към централните банки

Ексцентричният уебсайт dailyreckoning.com заяви в обширна обява на 20 декември, че негови сътрудници алармират за "странни шушукания " - през 2018-а централните банки ще стартират да купуват криптовалути. Предположението е напряко еретично като се има поради, че цифровите пари са в сенчестия завършек на финансовия свят и към момента не са получили публична благословия. А централните банки от Г-7 сега не могат да ги търгуват.

Според Юджийн Ецбет - някогашен централен банкер от Резервната банка на Южна Африка, "през 2018-а нещата ще са разнообразни ". И "централните банки от Г-7 ще стартират да купуват криптовалути, с цел да подсилят задграничните си запаси ". В умозаключение Ецбет споделя, че "парите на централните банки ще се влеят в криптовалутите ".

Пийтър Смит - основният изпълнителен шеф на компанията за финансови данни и технологии Blockchain, застъпва сходно мнение - 2018-а ще е първата година, през която централните банки ще стартират да държат цифрови валути като част от балансовите си активи.

В тези скандални клюки може да се открие и рационално зрънце. Централните банки по света държат валута, злато, облигации, акции и даже синтетичната парична единица на МВФ - Специални права на тираж (СПТ). Въпросът е дали Bitcoin, чийто фючърсни договори към този момент бяха пуснати на две тържища в Щатите, се считат за "не до там актив " като СПТ. А Ецбет напряко заявява: "Повратна точка за централните банки от Г-7 ще настъпи когато пазарната капитализация на Bitcoin надвиши оценката на всички СПТ, основани и предоставени на членовете на МВФ, която сега е към 291 милиарда щ. долара) ".

Нещо повече, съгласно някогашния централен банкер, през 2018-а Bitcoin и другите криптовалути ще се трансфорат в най-голямата по пазарна капитализация интернационална парична единица. Което автоматизирано ще ги направи мечтана инвестиция и за институциите на Г-7.

В момента пазарната капитализация на Bitcoin е към 318 милиарда щ. $. С други думи, към този момент е над цената на СПТ. А цената на една цифрова монета гравитира към 17 хиляди щ. $ - надалеч над която и да било акция, облигация, тройунция злато или различен търгуваем актив.

Другият мотив на Ецбет е, че паричните единици на страните от Г-7 последователно ще стартират да девалвират по отношение на криптовалутите. Което ще принуди централните банки от Г-7 да трансформират структурата на задграничните си запаси и да включат в тях кошница от цифрови пари.

Разбира се, на тези претекстове незабавно могат да се опълчват и контра тези, най-значимата от които е, че цените на криптовалутите са безумно неуверени. Котировките на Bitcoin, да вземем за пример, могат да се трансформират с хиляди долари единствено в границите на един ден. Тук незабавно може да се извади следващият коз: Bitcoin към този момент се търгуват на фючърсните пазари. А те по предписание, внасят прочут порядък в хаоса.

Според Джеймс Ейнджъл от фамозния Wharton School of Business, "ако се има вяра на историята, фючърсите ще редуцират бясната волатилност на Bitcoin. Просто тъй като в исторически проект стартирането на фючърсни договори като цяло води до понижение на размаха на съмненията на актива, за който са издадени ". Освен това добре работещ пазар на този тип контракти ще притегли купища институционални средства в Bitcoin. А един разширяващ се пазар на цифровата валута ще въдвори непоклатимост от своя страна.

Щатският управител на хеджингови фондове Джеймс Алтъчър съпоставя настоящия криптобум с възхода на осведомителните компании от края на 90-те години на предишния век. Повечето от тях банкрутираха и от този момент никой не ги е чувал. Някои от оживелите, обаче, реализираха велики неща. Например, акциите на "Амазон " се търгуваха за 10 щ. $ парчето при започване на 2001-а, а през днешния ден котировките им са съвсем 1200 щ. $.

Пазарната капитализация на всички криптовалути е към и над половин трилион щатски долари. Като се има поради, че златните доставки се правят оценка на над 7.5 трлн. щ. $, а хартиените пари в международен проект - на 7.6 трлн. щ. $, можем да си представим капацитета за напредък на цифровите валути.

Очевидно, последователи и съперници на "Bitcoin и другари " могат да показват голям брой тези за и срещу криптовалутите и тяхното бъдеще. Но по кое време и дали въобще би трябвало да влага пари в тях всеки субект би трябвало да реши самичък.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР