Екстракт от листата на обикновената коприва (Urtica dioica) блокира основен

...
Екстракт от листата на обикновената коприва (Urtica dioica) блокира основен
Коментари Харесай

Учени обмислят да използват копривата в прозиводството на мъжки контрацептиви

Екстракт от листата на елементарната коприва (Urtica dioica) блокира главен протеин с роля в превозването на сперматозоиди и понижава плодовитостта на мъжете. Поради тази причина може да се употребява за производството на мъжки контрацептиви, написа сп. "Пъблик лайбръри ъв сайънс " (PLoS).
Биолози от университета Монаш, Австралия, са изследвали резултата на дестилат от корени и листа на коприва върху мъжката плодовитост. Експерименти с мишки са посочили, че вещество, извлечено от листата на растението, въздейства върху урогениталните рецептори, намалявайки плодовитостта с 53 %.
Според създателите на проучването веществото може да се употребява за основаване на перорални контрацептиви за мъже.
Изследователите преди този момент са разкрили два протеина, които играят роля в превозването на сперматозоиди - наречени алфа1A-адренергичен рецептор и P2X1-пуринергичен рецептор. Деактивирането на тези протеини води до мъжки фертилитет.
В новото изследване експертите са показали, че екстрактът от листа на коприва блокира функционалността на един от тези протеини - пуринергичния рецептор P2X1. При мишките, инжектирани с веществото, се следи увреждане на урогениталната мускулатура. Те са в положение да се чифтосват по същия метод като естествените мишки, само че вероятността да основат поколение е по-малка.
"В актуалното изследване установихме, че екстрактът от листа на коприва понижава способността за редуциране на гладката мускулатура на пикочните пътища и гениталиите, действайки като антагонист на P2X1 ", споделя съавторът на изследването Саб Вентура.
Предимството на листата от коприва е, че те не са нездравословни за сперматозоидите, което значи, че приемът им няма да повлияе на мъжката потентност. Въпреки това технологията би трябвало да се усъвършенства, с цел да бъде по-ефективна: понижаване на плодовитостта единствено с 53 % не подсигурява отбрана от нежелана бременност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР