Експозицията "Палитри" представя най-ценните произведения, с които галерия "Лоранъ" разполага.

...
Експозицията "Палитри" представя най-ценните произведения, с които галерия "Лоранъ" разполага.
Коментари Харесай

Бърз преглед на изкуството ни от XX в.

Експозицията "Палитри " показва най-ценните творби, с които изложба "Лоранъ " разполага. Дори да сте единствено фен, а не познавач, в случай че ви се гледа нещо стойностно, до момента в който кръстосвате по софийските улици, надали ще е неточност да спрете за малко в салона на ул. "Оборище " 16.
Естествен експозиционен център са работите на Владимир Димитров-Майстора: "В люлката ", 30-те година на ХХ в. и "Ябълки и круши ", 30-те година на ХХ в. Двете произведения безспорно се открояват с изключение на с художествени качества и с висока капиталова стойност, както и всички творби. Ще допълним листата с имената на художници с Елисавета Консулова-Вазова, Христо Берберов, Никола Кожухаров, Васил Захариев, Борис Денев, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов, Златю Бояджиев, Йордан Гешев.
Възпитаникът на Флорентинската художествена академия Христо Берберов е показан с две творби - "Пейзаж от Рила ", 1914-1918 година и "Огнище ", ок. 1920 година, показани след цялостна реституция в цялостния им искра. Специално заслужава да бъдат маркирани и картини като "Чешмата в двора на манастира Ватопед ", 1965 година от Цанко Лавренов, "Рилският манастир ", 1949 година от Никола Кожухаров и "Пейзаж ", 1975 година от Бояджиев. Сред лиричните произведения е нежният натюрморт "Ваза с божури ", 1927, на Елисавета Консулова-Вазова, одушевен от ефирния фасон на работа с пастела. Борис Денев е показан с две произведения - ранната "Изглед от София ", ок. 1915 година и присъщата за зрялото му творчество - "Пейзаж с купи сено ", 30-те година на ХХ в.
"Царят на акварела " - Константин Щъркелов "присъства " извънредно в изложбата с дребна маслена картина. На 25 януари 1914 година, евентуално във Варна, той рисува "Замръзнал шадраван ". Днес шедьовърът е в изложба "Лоранъ " след повече от 100 години в частна сбирка. Изложбата може да бъде посетена до 7 ноември.


Христо Берберов, "Пейзаж от Рила ", 1914- 1918 година

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР