Експозицията е “безхартиена и може да се наблюдава на 12

...
Експозицията е “безхартиена и може да се наблюдава на 12
Коментари Харесай

Авангардна изложба свързва Лондон, Белград и София

Експозицията е “безхартиена ” и може да се следи на 12 май

На 12 май едновременна галерия ще сплоти Лондон, Белград и София, представяйки първото издание на Cooltzine: некомерсиална “зин ” компилация (печат и онлайн), курирана като налична платформа за интернационален разговор сред практикуващи създатели от целия свят.
 18-1  18-2  18-4  18-3
Конкретният наслов за дебютното издание на Cooltzine “Пренебрегнати пространства в ТВОЯ град, които те въодушевяват ” притегли 40 участника: от Канада до Русия, през Англия и България. От студенти приложно изкуство, мултимедийни актьори и оповестени създатели до професионални и фенове фотографи и завладяващи необятно профилиращи градски сътрудници, те сътвориха страниците на зина със фотоси, илюстрации и колаж.

Българските участници в плана са: Иво Недялков, Светослав Тодоров, Lili Koss и арт групировка Femme Fatale Project, с ядро Мартина Панайотова и Мери Адам. Именно в унисон с интернационалния дух на самата платформа – Cooltsalon, зин изданието Cooltzine ще дебютира с едновременна галерия в три европейски града – Лондон, Белград, София. Тя ще показа произведения включени в Cooltzine vol.1, както и спомагателен материал от участниците, невлязъл в печатното издание.

Изложбата ще е “безхартиена ” – цифрова проекция, въртяща се целодневно – открива се и завършва в границите на един ден, 12 май. Премахването на физическия детайл – творбите не участват в пространството материално, а единствено като проекция, благодарение на различен веществен обект/техника – е целеустремено излизане от рамките на основания обект: творбата е част от физическата основа на пространството.

Ключовият фактор е статутът на локациите – домакини – наложително градска точка с дейна социално-културна активност, допринасяща за развиването на квартала/района в който се намира – каквито са сътрудниците, Leyden Gallery, Лондон, Kvaka 22 Белград и Cush.Bar, София. Часовете на показване ще са синхронизирани по отношение на часовите зони на всяка от локациите: по този начин, в София видео проекцията ще се завърти от 14:00, с публично включване онлайн видео предаване онлайн от 20:00 (съответно, 12:00/18:00 за Лондон и 13:00/19:00 за Белград).

Създател, куратор и главно движещо лице на платформата е Оли Гоц (замесена в планове като Кино на чорчик, София Филм Фест, Водна кула, квАРТал, понастоящем локализирана в Лондон). Партньори в начинанието са изложба Leyden (Лондон), арт пространство Kvaka 22 (Белград) и софийският Cush.Bar (в Дом на киното).

Посетителите са поканени да споделят техните тълкования на надслова “Пренебрегнати само че вдъхновяващи пространства ” – споделяйки истории с уредниците, посредством бележки оставени на място или мнения онлайн, на страницата на събитието. Ограничен брой печатни издания на първия Cooltzine ще бъдат налични във всяка една от трите местоположения – единствен източник на Cooltsalon-ския зин на “хартиен притежател ”. С изчерпването на печатния тираж, Cooltzine остава разполагаем като файл за свободно събаряне в границите на един месец, след което се архивира, давайки живот на нови, следващи колаборации.

История


Какво е „ зин “


“Зиновете имат дългогодишна история като “площадки ” за игра, поле за изложение и инструмент за разпространяване на обещано послание/ концепция/ манифест/ мнение, без редакторска намеса; в началото политическа тематика/ индивидът против страната, след 1970-80те стават от ден на ден субкултурен детайл в сравнение с анхархистка методика; запазената марка на НПО-та, колективи и студенти, последните 3-4 години зиновете се радват на втора вълна известност, като наличен и елементарно осъществен информационен “уред ” употребен (който елементарно се приспособява по отношение на целта). Съвременните зинове варират от вид фото-книга до сгънат на 8 лист.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР