Експозиционната зала “Ателие Георги Велчев на Художествения музей Георги Велчев“,

...
Експозиционната зала “Ателие Георги Велчев на Художествения музей Георги Велчев“,
Коментари Харесай

Варненският художник Деан Даракчиев открива втора самостоятелна изложба

Експозиционната зала “Ателие Георги Велчев ” на Художествения музей „ Георги Велчев “, филиал на Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” във Варна, показва независима галерия живопис на варненския художник Деан Даракчиев.

Това е втората независима галерия на варненския художник.

Откриването е на 19 октомври от 18:00 ч. в Художествения музей „ Георги Велчев “ на ул. “Радко Димитриев ” 8 във Варна. Експозицията може да се види до 11 ноември. Работното време на музея е от вторник до събота от 9:30 - 17:30 ч.

Експозицията включва най-вече средноформатни платна живопис, основани през последната година особено за това посещение.

В дните преди откриването на изложбата Деан Даракчиев показа пред Нина Локмаджиева по какъв начин е постигнал единното лъчение на представяната сбирка.

“Десет от работите, които демонстрирам, са основани през това лято, рисувах ги особено за тази галерия, като я допълних с няколко други по-големи формата. Всички са изпълнени в смесена техника, като употребявам акрил, само че с заряд от тънък пясък, с цел да получа една по-груба фактура, която клони към фреско. Измислил съм си тази техника, при която се работи единствено с шпатула, с цел да се усеща грубата фактура на материала. Така считам, че реализирам едно по-материално лъчение, по-обемното изображение. През 2013 година върших галерия в „ Георги Велчев “ по сходен метод, само че общото лъчение на работите беше малко по-леко. А в този момент много съм подчертал върху фактурата, като съм търсил в това време приятното разбиране. Затова се усеща една въздушност, макар че техниката е с повече маса. Една от задачите ми беше цветните петна да контрастират, да изпъкват и да излъчват светлина. А спецификата е, че работя преднамерено с стеснен брой съществени цветове и от тях получавам другите. Някои споделят, че рисувам условни пейзажи, тъй като не са в същинския смисъл на думата пейзажи или пък композиции, върху които след това ще работя. Те са подбудени от момента. Затова и една от творбите съм нарекъл „ Случайна геометрия “, макар че има и доста разнообразни фигури, освен геометрични. Други имена са „ Утро “, „ Напев “, „ Края на лятото “. Всичките ми нови работи са с размери 70 на 80 см. Реших да са в този междинен формат, тъй като в дребния нещата би трябвало да са прекомерно точни, до момента в който аз избирам по-големия, който дава повече опциите за изява, а и съм го съобразил със самата изложбена зала. „ В градината “, „ Лято “ и „ Извън кадър “ са по-големи, те са правени по-рано и са взели участие преди време във фестивала „ Август в изкуството “. Изкуствоведът Румен Серафимов по-рано беше споделил, че работя в жанр на „ градивен кубизъм “. Този път желаех да е малко по-модерно с тази груба фактура и бих споделил, че в този момент клоня към модерния конструктивизъм в кубизма. ” - дава отговор художникът на въпроса по какъв начин би определил своето изкуство.

Деан Даракчиев е роден през 1952 година във Варна. Завършил е културология във Варненския свободен университет. Занимава се с живопис от ученическите си години, а по-късно работи в региона на интериорния дизайн, а също и като художник в Кукления спектакъл в Търговище. През последните 20 години се посвещава напълно на живописта. Има десетки участия в групови изложения във Варна, чест участник е в експозиции в Художествения музей „ Георги Велчев “, показва се и във фестивала на образните изкуства „ Август в изкуството “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР