Експертите по кризисна комуникация доц. Александър Христов, Даниел Киряков и

...
Експертите по кризисна комуникация доц. Александър Христов, Даниел Киряков и
Коментари Харесай

Смеем се на новини за починали хора и вярваме на глупости - започва битка с троловете и простаците

Експертите по спешна връзка доцент Александър Христов, Даниел Киряков и Любомир Аламанов оферират датата 4 април да стане ден без тролове и мнения в обществените мрежи. " Информационната среда става все по-замърсена и всеки от нас би трябвало да има отговорност да я поддържа чиста. Покрай войната изпълзяха доста тролове, наводниха осведомителното пространство с откровени нелепости, дезинформация и неистини. Предлагаме на 4 април, в случай че не за през целия ден, най-малко за 40 минути да изключим опциите за мнения и да покажем, че би трябвало да се преборим с тази осведомителна вълна ", уточни доцент Христов пред.

Според него сме отворили кутията на Пандора и всеки е решил, че има свободата да написа каквото си желае. По думите му обаче, свободата на словото не е да пишеш каквото си искаш, а умеенето да споделяш подкрепени обстоятелства, които не лимитират свободата на други хора. " Все повече имаме вяра на интерпретациите, в сравнение с обстоятелствата. Социалните медии от дълго време не са опция да водиш свободно разговор. Превърнаха се в сцена на конфликти и агитация. Трябва да опитаме да си върнем нормалността. Проблемът на този вид говорене е, че основава шумотевица към непроверени обстоятелства. Действа правилото на спиралата на мълчанието. По-шумната група се изявява повече. По-малко шумните последователно стартират да се затварят в себе си. Това не значи, че по-шумните са повече. Най-добрата противоотрова е да не мълчим ", изясни доцент Христов.

Даниел Киряков се съгласи, че по-чуваеми са по-шумните. " Хилим се на неприлични вести. Тази наша самодейност няма наложителен темперамент. Не е отзив за отговорно държание. Даваме си сметка, че аналоговото и цифровото ни държание на моменти се размиват. Не може да си мислим, че оставаме без последици за думите и дейностите. Защо нашата самодейност да не помогне на обществените мрежи да си подобрят логаритмите? ", разяснява той. И акцентира, че подправените вести убиват, а цели групи от хора взимат неправилни решения.

" Стоим разкрачени сред неутралитета и това да изпратим филантропична и военна помощ на Украйна. Нашата самодейност не постанова цензура. Тази отговорност - страна, гражданско общество и бизнес, би трябвало да се мултиплицира в полето на обществената връзка ", сподели още Киряков.
Любомир Аламанов означи, че една от концепциите им е да припомнят, че няма права без отговорности. Експертите по спешна връзка имат концепция да предложат нов публичен контракт на връзка в обществените мрежи.

" Отбраната против подобен вид вербално принуждение не е цензура. Когато някой се смее на вест за умряли хора, това не е човешко. Културните хора ще се пернат и ще отстъпим полето на връзка на тролове и простаци ", акцентира той. Аламанов е на мнение, че против България се води целенасочена информационна война от непознати сили, които желаят да ни изтръгнат от мястото ни в Европа и да ни върнат назад в източни империи, където един деспот взема решение всичко. " Задължително би трябвало да има тактика за информационна сигурност ", настоя специалистът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР