Експертите на Международния валутен фонд смятат, че е възможно геоикономическо

...
Експертите на Международния валутен фонд смятат, че е възможно геоикономическо
Коментари Харесай

МВФ: Разделението на света на два блока САЩ и ЕС/Русия и Китай ще доведе до редица проблеми

Експертите на Международния валутен фонд считат, че е допустимо геоикономическо накъсване на света на два търговски блока. Единият ще включва Съединени американски щати и Европейския съюз, а другият ще включва Русия и Китай.

Според тях появяването на такива блокове е обвързвана освен с украинската рецесия, само че и с рестриктивните мерки в секторите на суровините и полупроводниците, които са основни в стратегическата конкуренция. Освен това Съединени американски щати и Китай са въвели редица двустранни търговски бариери.

„ Всички тези събития могат да бъдат ранни признаци на по-широка геоикономическа фрагментация – политически стимулирано превръщане на икономическата интеграция, чийто централен съставен елемент е интернационалната търговия “, цитира РИА Новости заключенията на специалистите на МВФ. Според тях ограничението на достъпа до експортните пазари ще се отрази на цените на доста артикули. Възможно е да се стигне и до недостиг. Например в блока Русия-Китай може да липсват някои метали (например олово), до момента в който в блока САЩ-ЕС внезапно ще се покачат цените на молибдена, калая и титана.

Освен това Източният блок може да се сблъска с дефицит на кобалт, никел, мед, палмово масло, соя, печатни платки и разнообразни микрочипове от модерно потомство, защото производството им е ситуирано в няколко страни от Западния блок.

Експертите на МВФ обаче не са склонни да предвиждат последствията, защото е належащо да се вземе поради въздействието на други райони, като Африка и Централна Азия.

И е явно, че препоръчаният модел е предполагаем. Дори и единствено заради повода, че комерсиалният оборот сред тези блокове ще продължи да съществува, даже и при неналичието на директни логистични направления.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР