Експертите на Института за пътна безопасност (ИПБ) разкриха пореден български

...
Експертите на Института за пътна безопасност (ИПБ) разкриха пореден български
Коментари Харесай

Стотици милиони левове за пътна безопасност изчезнаха

Експертите на Института за пътна сигурност (ИПБ) разкриха следващ български парадокс от серията „ Вода газим, жадни вървим “. Става дума за Фонда за сигурност на придвижването по пътищата, в който влизат част от санкциите за недисциплинирани водачи. Парадоксът е, че във фонда са събрани стотици милиони левове, само че напълно дребна част от средствата са употребявани за ограничение на злополуките и злополуките по родните пътища, настояват от неправителствената организация.

Към края на 2023 година по сметката на фонда би трябвало да има налични повече от 423 милиона лв.,

пресмятат от ИПБ. В своя позиция по тематиката те упорстват Министерство на вътрешните работи и Министерството на финансите да дадат доклад какво се случва със средствата. Въпросите са съм тези две ведомства, тъй като те имат директно отношение към парите във фонда.
В Наредбата за ръководство на фонда е записано, че приходите се набират от санкции за нарушавания, снимани с механически средства (камери за скорост). Управлението на фонда е предоставено на министъра на вътрешните работи, като категорично е планувано постъпленията да се разходват за потребностите на Министерство на вътрешните работи.

Данни на самото министерство обаче демонстрират, че в интервала 2022-2023 година то е употребило едвам 33 млн. лв., с които са закупени камери, консумативи и програмен продукт.
По силата на Закона за обществените финанси МФ ръководи „ единната бюджетна сметка “, която включва и наличностите в държавни „ касички “ като Фонда за сигурност на придвижването. „ Къде са неизползваните средства на фонда? Вярно ли е, че с тях Министерството на финансите попълня дупки в бюджета “, питат от ИПБ. И прибавят още въпроси: „ Защо парите на фонда не се харчат за това, за което са отредени? Защо събираме от ден на ден пари за пътна сигурност, а резултат няма?
Само за последните 9 месеца са издадени електронни фишове за превишена скорост за над 120 млн. лв..

Събраните санкции за същия интервал са над 72 милиона лв..

Числата са рекордни, само че каква е изгодата от трупането на милиони във фонда за сигурност, откакто заплахите по пътищата не понижават. Изразходваните средства от фонда са дребен % от наличните и освен това са отишли единствено за снабдяване на техника, с която да се събират повече пари, се споделя още в мнението на ИПБ.

Пътнотранспортният травматизъм у нас продължава да е един от най-високите в Европейски Съюз.

Транспортната система на България се характеризира с извънредно рискова пътна инфраструктура, неефикасен надзор и високи равнища на корупция. Свидетели сме по какъв начин виновните институции непрестанно се оплакват от неналичието на ресурси/пари за осъществяване на политики в пътната сигурност “, акцентират от института.
„ Гражданите с цялостно съображение недоволстват против непрекъснатото повишение на санкциите, което не върви с възстановяване на пътищата. Самоцелното събиране на средства от санкции в някакъв фонд, без явен модел за тяхното дейно потребление, е индикатор за несръчност или нещо друго. Залагането на клопки по пътищата на България се е трансформирало в държавна политика, целяща да събира пари от българските жители, с цел да се подкрепи осъществяването на бюджета “, се споделя в мнението на ИПБ, което приключва с апел „ този държавен рекет да бъде неотложно прекратен “.

 

Източник: „ Сега “

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР