Експерти са против промени в Кодекса за застраховането, внесени от

...
Експерти са против промени в Кодекса за застраховането, внесени от
Коментари Харесай

Експерти се обявиха против предложени промени в Кодекса за застраховането

Експерти са срещу промени в Кодекса за застраховането, импортирани от Министерския съвет.

На конференция Стефан Софиянски - общоприет секретар на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи, Нина Колчакова - общоприет секретар на Асоциацията на българските застрахователи, Димитър Димитров - ръководител  на Камарата на автомобилните превозвачи в България, Борислав Богоев - ръководител на бюро „ Зелена карта “ и Владимир Тодоров - създател на Българската асоциация на потърпевшите при произшествия, показаха своите опасения, че препоръчаните промени заплашват финансовата непоклатимост на застрахователния пазар. Освен това може да се стигне и до застрахователни измами. 

„ Поводът от нашата среща е паниката от един импортиран законопроект, който би трябвало да бъде гледан на следващия ден, 20 декември, от Икономическа комисия “, сподели Владимир Тодоров от Българска асоциация от потърпевшите от произшествия.

Той уточни още, че застраховката в Северна Италия е към 250 евро, а тази в  Южна Италия – 1000 евро, защото там се вършат „ застрахователни измами и има възможност те да се пренесат и на нашия пазар “, сподели Тодоров.

„ Промените ще доведат до източване на българските застрахователи и ще се докара и до увеличение на гражданската отговорност “, сподели още той. 

Промените ще покачат цената на застраховка „ Гражданска отговорност ", счита Стефан Софиянски.

„ Къса се връзката сред кореспондента и повреденото лице. Кореспондентът не могат да потвърдят, че са платили на повредените лица, а те от своя страна постоянно фалшифицират такива ПТП-та.  Да задължим Националното ни бюро да заплаща, да позволим едно източване на един народен капитал, тъй като всичките членове на нац. Бйро „ Зелена карта “, които ще бъдат задължени автоматизирано да покриват несъществуващи вреди в други страни. За да компенсират цялото това източване, те ще са принудени това да докара до повишение цената на застраховката „ Гражданска отговорност “. Всички ще се окажат пострадали. Това, което се вкарва като механизъм, би раздрусало финансовата непоклатимост на застрахователите. Предвидено е да мина по съкратена процедура в Народно събрание. Утре (20 декември) е първото разискване на законопроекта. Не може небрежно да се одобряват сходни законопроекти сред Коледа и Нова година. Надяваме се, че този законопроект няма да бъде признат, тъй като той е нестимулиран и нездравословен за цялото ни общество и стопанска система ", това означи юрист Ирина Абаджиева.

„ Прави се изменение в кодекса. Бюро „ Зелена карта “, когато получи искане за заплащане, то ще би трябвало да заплаща абсолютно. Предвижда се една безспорна безусловност, а дали лицата фактически са потърпевши или не – това е въпросът. Не виждаме нито една причина, която да изисква сходна нормативна интервенция. По никакъв метод това не пази българския народен интерес. Казва се, че това е условие за влизане на България в Еврозоната. Аз не съм видяла такова условие в отчетите. Това ще ни ощети повече в сравнение с влизането на страната ни в Еврозоната “, добави още юрист Абаджиева. 

Според специалистите цените на застраховката ще бъдат нараснали, с цел да могат застрахователите да компенсират това, че ще бъдат задължени да заплащат за недоказани вреди в чужбина. 

Промените плануват Националното бюро да бъде задължено от Кодекса за застраховането автоматизирано да заплати дадени искания, макар неналичието на документи и доказателства за действителност на претендираната вреда и нейното възнаграждение от кореспондента на повреденото лице, обясниха специалистите и приканиха политиците да отхвърлят на следващия ден препоръчаните промени.

Предложеният законопроект за допълнение на Кодекса за застраховането ще бъде прегледан на следващия ден, от 10 часа, в парламентарната комисия по икономическа политика и нововъведения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР