Експерти от няколко институции направиха аптечна карта на Варненска област.

...
Експерти от няколко институции направиха аптечна карта на Варненска област.
Коментари Харесай

Фармацевти: Всяка пета аптека на един търговец трябва да е в малко населено място

Експерти от няколко институции направиха аптечна карта на Варненска област. Според тях на всеки 3230 души би трябвало да има най-малко една аптека, заяви Българска национална телевизия. Варна е единствената община в региона с повече аптеки от нужното – 159, при потребност от 106, само че в съвсем всички други общини аптеките не доближават.

„ Всеки може да разкрие аптека в тези обитаеми места “, сподели шефът на РЗИ-Варна доцент Цонко Паунов. По думите му те могат да бъдат даже над 10, само че няма подобен правилник, който да задължава фармацевтите да разкриват аптеки в дребните обитаеми места.

Ситуацията е най-критична в община Ветрино, където има 10 обитаеми места. В нито едно от тях обаче няма аптека, а е належащо да са най-малко две. Последната работила аптека е затворена от повече от година. Хората упорстват да има най-малко една, която да работи през делничните дни. Най-близките аптеки са на към 20 километра. Така на локалните се постанова да пътуват до Девня, Провадия или Нови пазар, с цел да си купят медикаменти. Още преди 10 години специалисти от фармацевтичния отрасъл са поискали аптечните вериги да са задължени да продават медикаменти и в дребните обитаеми места.

„ Проблемът е в законодателството. Един търговец може да открие 4 аптеки, само че в случай че решат да отворят пета, би трябвало законодателството да го задължи да отвори аптека в малко обитаемо място, даже и тя да бъде губеща за него “, сподели Рада Пехливанова, ръководител на Контролната комисия на Районна фармацевтична гилдия – Варна.

Част от общините даже са подготвени да дадат гратис пространства, с цел да могат фармацевтите да разкрият аптеки. Докато виновните институции обаче намерят решение на казуса, хората в дребните обитаеми места ще продължат да търсят различни способи да се снабдят с медикаменти.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР