Експерти от Генерална дирекция Земеделие и развитие на селските райони“

...
Експерти от Генерална дирекция Земеделие и развитие на селските райони“
Коментари Харесай

Иновативно предприятие за преработка на шипки край Трявна впечатли експерти от ЕК

Експерти от Генерална дирекция „ Земеделие и развиване на селските региони “ /DG AGRI/ на Европейската комисия посетиха новаторско дружество за преправка на шипки в село Черновръх, община Трявна, което бе осъществено по подмярка 4.2 „ Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули “ от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година Проектът е впечатляващ с инвестицията си от над 3,5 млн. лв. , като половината от сумата е безплатно финансиране от Програмата, а другата половина — от страна на предприятието.

Заместник-министър Таня Георгиева от Управляващия орган на ПРСР 2014-2020 година акцентира смисъла на основаването на благоприятни условия за бизнесмените в селските региони , макар провокациите свързани с вложенията в планински региони.

Предприятието се отличава с „ мъдро произвеждане “ на биопродукти от биологично отгледани шипки . Производственият развой е био сертифициран и включва новаторски технологии и процеси за дейно потребление на локалните запаси. Изключително впечатляващ е методът на сплескване на семената и добиването на масло в азотна среда, който предотвратява окислителните процеси — процедура, която е първа по рода си в света.

Цифровите решения за мониторинг и надзор на интервенциите усилват успеваемостта на ръководството на индустриалния развой. Съществен принос към опазването на околната среда съставлява потреблението на горивна апаратура, работеща на основата на мъх от шипковия плод, което дава отговор на европейските стандарти за кръгова стопанска система и зелено произвеждане.

Продуктовата линия включва сушени шипки, брашно, масло, изсъхнал мармалад и хранителни добавки, като над 90% от реализацията се реализира посредством онлайн търговия и деен маркетинг. Бенджамин Феърбрадър, представител на DG AGRI, изрази възхищението си от видяното и акцентира, че предприятието в с. Черновръх е образец за най-хубавия вероятен сюжет за развиване след осъществяването на грантови планове.

Посещението на специалистите и извършената годишна среща за напредъка по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година акцентират смисъла на такива начинания за стимулирането на локалната стопанска система и развиването на селските региони в България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР