Експерти от Европейската комисия препоръчват България драстично да намали университетите.

...
Експерти от Европейската комисия препоръчват България драстично да намали университетите.
Коментари Харесай

Защо от Европа ни препоръчват да намалим броя на университетите?

Експерти от Европейската комисия предлагат България фрапантно да понижи университетите . Така съгласно специалистите ще се усили финансирането на висшите учебни заведения и на научната активност у нас, показва.

 
Оказа се, че дребна България е известна с огромния си брой университети освен у нас, само че и в чужбина. Сега кандидат-студентите могат да избират сред 52 висши учебни заведения . Експертите от Брюксел поучават те да бъдат сведени до 10 , защото европейската процедура била на 1 млн. души население да има по един университет.
 
„ Държавата би трябвало да наложи минимални условия за практикуване на тази активност. Нашият проблем не е в това, че няма високо оценени, а в това, че няма предел, за който страната да подсигурява, че под него няма да се води образование ”, разяснява проф. Добрин Тодоров, учител по философия.

 
Качеството, само че освен на образование, важи и за Техническия университет. От години свободните места са повече от претендентите , а това води до липса на конкуренция. От Съвета на ректорите считат, че казусът не е в броя на университетите.

„ Огромната неточност беше, че дребните профилирани висши учебно заведение се кръстиха университети и започнаха да развиват безусловно несвойствени за традициите им специалности ”, разяснява проф. доктор Запрян Козлуджов, зам.-председател на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в България.

 
Препоръката на специалистите от Брюксел да се понижи броя на висшите учебни заведения у нас няма наложителен темперамент.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР