Експерти очертаха тенденциите, предизвикателствата и възможностите пред имотния пазар в

...
Експерти очертаха тенденциите, предизвикателствата и възможностите пред имотния пазар в
Коментари Харесай

15,4% ръст в цените на жилища в Пловдив

Експерти обрисуваха трендовете, провокациите и опциите пред имотния пазар в Пловдив и района в третия бизнес конгрес на водещия уебсайт за недвижими парцели, Imoti . net , като предоставиха значима информация, която даде на присъстващите по-широк взор за новостите в имотния бранш. Събитието се организира в Дома на културата „ Борис Христов “, Пловдив, където аудиторията наброяваше над 150 души .

Бизнес срещата стартира с Д-р Мирослав Владимиров  от Икономически университет Варна, който направи разбор на пазара на жилищни парцели в Пловдив и района и означи, че, съгласно данни на Imoti.net, междинният растеж на цените на жилища в Пловдив е 15,4% за последната година.

„ Ковид пандемията даде доста мощен подтик на пазара на жилищни парцели. Този подтик набъбна през чудесната 2021 година, която година не се повтаря доста постоянно, а по-късно пазарът стартира да затихва. Случващото се сега не е понижаване на броя на покупко-продажбите, а понижаване на темпа на растеж на покупко-продажбите. Нашият пазар като размер покупко-продажби към момента е доста по-висок, само че не по-висок по отношение на 2021 година, а по отношение на този през 2019 година “, разяснява Владимиров по отношение на пазара на жилищни парцели през последните години.

Повече информация за новото строителство в района, като качество и цени, показа строителният бизнесмен Мирослав Язов.

„ Купувачите сега са родени след 90-та година и доста огромна част от тях са живели някъде в чужбина, имат направени визии за това какво желаят да си купят, по какъв начин то да наподобява, с какво качество да бъде и са извънредно придирчиви в избора си. Много строители заложиха на тъкмо този вид хора, в резултат на което почнаха да прибавят всевъзможни типове екстри към техните планове. Естествено, всички тези неща костват пари, тъй че е изцяло обикновено новото строителство да върви като цена единствено нагоре “, означи специалистът.

Според Язов цената на труда се повлиява и от последно случилите се пагубни трусове в Турция и Сирия, като всеобщо трудовата работна ръка от турски генезис се активизира в страната си и приключва визите си за България.

„ Цената на труда сега е извънредно висока. Поради обстоятелството, че има ужасно доста работа множеството от положителните майстори избират по-малки планове, в резултат на което цената на труда е нещото, което доста съществено ще удари цената на новото строителство “, предвижда той.

Според данни на Пощенска банка , показани от доктор Николай Лазаров , заемите през 2022 година са нарастнали с 5 милиарда и 200 млн. евро , а депозитите са нарастнали с близо 9 милиарда евро .

По време на бизнес форума на Imoti.net, Лазаров също разяснява, че 9% от жилищните заеми в Пощенска банка през 2022г. са усвоени в град Пловдив и района, като усвоеният размер жилищни заеми в града са 35% .

„ Един от главните трендове в жилищното кредитиране в Пощенска банка в интервала 2020 – 2022 година е, че има 20% растеж на междинната сума на усвоен жилищен заем в град Пловдив “, добави той.

Както и на останалите бизнес срещи, които водещият уебсайт организира във Варна и София, и аудиторията в Пловдив имаше опцията да научи повече за фондация  „ Очи на четири лапи “ в лицето на Таня Даракчиева и нейното куче-асистент – лабрадорът Родна , което ѝ дава мощ и убеденост да не се колебае пред първото ходило и да преоткрива красивите пловдивски кътчета.

Пълната стратегия с датите на идните експертни срещи на  Imoti.net  и участниците в тях ще откриете  ТУК .
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР