Експерти обсъдиха ефективните механизми за сътрудничество при опазването на защитените

...
Експерти обсъдиха ефективните механизми за сътрудничество при опазването на защитените
Коментари Харесай

Експерти търсят механизъм за взаимодействие при разследването на престъпления против природата

Експерти разискаха ефикасните механизми за съдействие при опазването на предпазените типове хищни птици и осъществяването на Плана за деяние за битка против противозаконното потребление на отровни примамки в България, признат през 2021 година В срещата, извършена в Министерството на околната среда и водите, участваха специалисти от Министерство на вътрешните работи, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Агенция " Митници ", Асоциация на прокурорите в България, Българското сдружение за отбрана на птиците, " Зелени Балкани " и WWF.

Сред основните фактори за възстановяване на успеваемостта при следствие и попречване на закононарушения против дивата природа са възстановяване на съдействието сред виновните институции и гражданските организации, промени в законодателството, развиване на потенциал за следствие на този характерен вид закононарушения.

Основна цел на срещата беше да се обясни методът на взаимоотношение сред новия бранш " Престъпления срещу околната среда и дивата природа " в отдел " Икономическа полиция " към Министерство на вътрешните работи и всички останали участници в процеса: Екоминистерството, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Българската организация по сигурност на храните, прокуратурата и неправителствените организации. Ясно беше деклариран задължението закононарушенията против природата да се преследват с плануванаъа тежест от закона. Подчертана беше и нуждата да се ускори присъединяване на гражданското общество в подаването на сигнали за закононарушения и на природозащитните организации с тяхната експертиза в разрешаването на случаите. Страните показаха убеденост, че новият бранш " Престъпления срещу околната среда и дивата природа " ще има основна роля в сполучливото съгласуване на дейностите.

Благодарение на проведените образования за следствие на закононарушения против природата десетки прокурори могат да се включат интензивно в помощ на проверяващите служители на реда при установяването им. Участниците в срещата разискаха и провеждането на образования на районно равнище, които да подкрепят координацията и използването на протоколите за деяние при случаи като потребление на отровни примамки и сходни нарушавания.

През идващите години с приоритет ще се почистват складовете със залежали пестициди, които попадат в предпазени зони или във значими местообитания на предпазени типове. Това стана ясно по време на разискването по тематиката за обезопасяването на старите хранилища с пестициди на територията на България. Българското сдружение за отбрана на птиците даде информация за настоящото положение на някои от старите хранилища, които се намират в територии, предпочитани за запазване. Въпросът за незаконната търговия с пестициди от страни отвън Европейския съюз сплоти организациите и институциите към нуждата от нараснал надзор и ограничения за предотвратяването ѝ.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР