Експерт съветва вицепремиера Демерджиев за пътна безопасност Заради ръста на

...
Експерт съветва вицепремиера Демерджиев за пътна безопасност Заради ръста на
Коментари Харесай

Полицаи спешно пишат доклади, търсят отговори защо 15 души загинаха в катастрофи за 7 дни

Експерт поучава вицепремиера Демерджиев за пътна сигурност
Заради растежа на произшествия и починали през юли и август вътрешният министър Иван Демерджиев подреди всички шефове на регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи да показват отчети за случаите в регионите им. Те би трябвало да са подготвени до четвъртък.

В тях ще има информация за характерните проблеми в областите, за които дават отговор. Директорите би трябвало да дадат и хрумвания по какъв начин те да бъдат решени. След това Министерство на вътрешните работи ще излезе с ограничения за понижаване на злополуките и спад на жертвите.

Демерджиев е назначил и консултант за пътната сигурност. Той ще му оказва помощ да се обединят напъните на всички институции, които са ангажирани с тематиката. За част от тях министърът дава отговор директно като вицепремиер. Той изясни, че даже може да приготвят законодателни промени, които да оказват помощ за намаляването на тежките произшествия и смъртността по пътя.

Само за първите 7 дни на август починалите в 153 тежки пътни случая са 15, а други 230 са ранени. През юли пък гибелта си в произшествия са намерили 63-ма души.

Данните на Министерство на вътрешните работи сочат, че от началото на годината има с 25-има починали повече от същия интервал на 2021 година, или общо 303-ма души. Експерти обаче споделят, че би трябвало да се съпоставя с 2019 година, която е последната предпандемична. В подобен случай става дума за спад с 26- има души. А и всеки юли и август има най-вече жертви в произшествия. Така да вземем за пример за целия юли м.г. починалите са 60, или единствено с 3-ма по-малко от този. Август пък има с 15 тежки произшествия по-малко от първата седмица на предишния, когато са били 168. Тогава обаче починалите са били 8, а ранените - 217.

Според някои злополуките са се нараснали след началото на акцията на Министерство на вътрешните работи против пияните и дрогираните водачи, която стартира на 8 юли. Статистиката обаче демонстрира, че става дума за съвпадане с най-тежките 2 месеца. А и в първите 7 дни на юли има 145 тежки произшествия с 12 починали и 180 ранени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР