Експерт по човешките права поиска днес от ООН да предприеме

...
Експерт по човешките права поиска днес от ООН да предприеме
Коментари Харесай

Експерт по човешките права иска помощ от ООН за жертви на оловно отравяне в Косово

Експерт по човешките права изиска през днешния ден от Организация на обединените нации да предприеме "незабавни дейности ", с цел да обезпечи правдивост и помощ за прогонени малцинствени групи в Косово, които са настанени на нечисти с олово изоставени земи, съобщи Асошиейтед прес.

Башкут Тунчак, избран от Организация на обединените нации специалист по правозащитните измерения на замърсяването с токсични субстанции, съобщи след среща с жертви и представители на международната организация, че "обстоятелствата изискват самостоятелна отплата и обществено опрощение от Организация на обединените нации в допълнение към планове в общностите ".

Прогонени принудително от домовете си в Митровица, Северно Косово, след войната от 1998 - 99 година, към 600 членове на общностите на ромите, ашкалиите и египтяните са били настанени от Организация на обединените нации сред 1999 и 2013 година на земя, за която е известно, че е нечиста с олово от близка мина.

Няколко деца и възрастни са умряли, а у мнозина са се показали здравословни проблеми, в това число припадъци, бъбречна непълнота, разнообразни физически и умствени болести и загуба на паметта. Сведения за съществуването на риск от оловно замърсяване са били разполагаем още през 1999 година Предпазни ограничения са били взети през 2000 година за бойците от мироопазващите сили, само че не и за жителите чак до 2006 година

През 2016 година консултативна комисия по човешките права на Организация на обединените нации е предложила обезщетения за 138 членове на трите общности и опрощение за нарушаването на стандартите за човешките права. Доброволният поверителен фонд, основан през 2017 година, в никакъв случай не е бил задействан заради отсъствието на присъединяване от страна на интернационалната общественост.

Тунчак сподели, че е "дълбоко отчаян от инерцията, която обкръжава този случай, и че решението, препоръчано от Организация на обединените нации, е нефункциониращ и фундаментално сбъркан поверителен фонд ". "Сега Организация на обединените нации има опция да направи, каквото може, с цел да компенсира за грешките си от предишното. Аз я приканвам да признае отговорността си и да предприеме незабавни и смислени дейности ", сподели Тунчак.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР