Експериментът е проведен с 29 пациенти със слухови увреждания“Четенето на

...
Експериментът е проведен с 29 пациенти със слухови увреждания“Четенето на
Коментари Харесай

AI пресъздаде песен на Pink Floyd, четейки мозъчни сигнали

Експериментът е извършен с 29 пациенти със слухови увреждания

“Четенето ” на музика от мозъка разкрива забавни вероятности за медицината  
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Калифорнийския университет (UC) в Бъркли за първи път получиха музикална комбинация, пресъздадена от сигнали от човешкия мозък. Докато пациентите-доброволци слушали “Another Brick in the Wall (Part 1) ” на Pink Floyd, вградени в мозъка датчици отчитали мозъчните им показания. 

Разграничаването на ритъма и мелодията в мозъчните сигнали ще помогне за създаване на импланти за хора, които страдат от нарушавания на говора и прочувственото усещане, отбелязва NewAtlas в обява за опита.

За да намерят зони в мозъка, виновни за възприемането на музиката в необятния смисъл на думата, учените вградили в главите на 29 пациенти-доброволци 2268 електрода. Всички те са слушали композицията “Another Brick in the Wall ”, трансформирала се в рок класика. Паралелно със слушането, мозъчната интензивност на доброволците е записана от датчици и по-късно декодирана благодарение на AI логаритми.

Видео с резултатите от опита е оповестено в YouTube. Ценителите на Pink Floyd обаче може да са ужасят от това, което чуват. От друга страна, мозъкът може да служи като тип филтър, който придава на композицията оригиналност и известна автентичност. Не е изключено научното проучване да докара и до появяването на нови музикални открития.
още по темата
С намирането на музикално-ориентирани зони в мозъка учените се опитвали да решат проблем с пациенти, страдащи от нарушавания във възприемането и възпроизвеждането на речта. Най-общо това се назовава прозодия, или неспособност за разграничение на страсти, акценти, акценти и други нюанси в речта, което доста лимитира хората в процеса на другарство.

Четенето на мелодията непосредствено от мозъка оказва помощ на учените да разпознават центровете, виновни за мелодията и ритъма. Всъщност това е методът за превъзмогване на болестта – благодарение на импланти и AI логаритми.

Оказа се, че за музикалната активност на мозъка дават отговор зони, разнообразни от тези, които поддържат речта. На първо място, това е горната темпорална извивка, както и области в сензорно-моторната кора и долната фронтална извивка. В тези зони учените разположили 347 електрода от всички 2268, конфигурирани за задачите опита.

При тези условия е “прочетена ” от мозъка именитата комбинация на Pink Floyd, чието качество на възпроизвеждане с AI сигурно може да бъде усъвършенствано в идващите опити. Интересна ще бъде и реакцията на носителите на авторски права.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР