Експериментална ваксина срещу рак на гърдата безопасно генерира силен имунен

...
Експериментална ваксина срещу рак на гърдата безопасно генерира силен имунен
Коментари Харесай

Добри новини за експерименталната ваксина срещу рак на гърда...

Експериментална ваксина против рак на гърдата безвредно генерира мощен имунен отговор към основен туморен протеин, откриха откриватели от здравното учебно заведение на университета на Вашингтон в Сиатъл.

Резултатите от изследването им са оповестени в профилираното издание на Американската здравна асоциация " JAMA Oncology ". Те сочат, че имунизацията евентуално може да се ползва за лекуване на разнообразни типове рак на гърдата, заяви електронното издание " МедикълЕкспрес ", представено от Българска телеграфна агенция.

" Тъй като това не е рандомизирано клинично проучване, резултатите би трябвало да се одобряват като предварителни, само че са задоволително обещаващи и имунизацията ще бъде оценена в по-мащабно, рандомизирано клинично проучване ", сподели ръководителят на изследването доктор Мери " Нора " Дисис, учител по медицина в университета на Вашингтон и шеф на Института за ваксина против рака.

Дисис и екипът й основават ДНК ваксина, която за разлика от имунизациите, съдържащи протеин или част от него, с цел да обучат имунната система да го разпознава, употребяват ДНК указания за протеина. След инжектиране на имунизацията, тази ДНК се поема от клетките и те стартират да създават протеина, кодиран в инструкциите на имунизацията. Така клетките " срещат " имунната система с протеина и е по-вероятно този развой да подтиква мощен, цитотоксичен имунен отговор.

Ваксината, подложена на проучване от Дисис и екипа й, съдържа ДНК указания за част от протеина HER2. Този протеин се съдържа на повърхността на доста кафези, само че при 30 на 100 от случаите на рак на гърдата той е към 100 пъти над количеството при естествени кафези. Тези HER2-положителни типове рак са по-агресивни и е по-вероятно да се проявят още веднъж след терапия, само че свърхпроизводството на HER2 отключва имунна реакция, която може да бъде от изгода.

В изследването са взели участие 66 дами с метастазирал рак на гърдата. Всички те са минали общоприет лечебен курс и или са постигнали цялостна ремисия, или ракът е останал единствено в костите, откъдето се развива постепенно. Участничките в опита са проследени за интервал до 13 години. 80 на 100 от тях са живи, сподели доктор Дисис.

" Резултатите сочат, че имунизацията е доста безвредна ", сподели доктор Дисис. " Всъщност най-разпространените странични резултат, следени при пациентите, бяха като при имунизацията против КОВИД - зачервяване и отичане в мястото на инжектирани и от време на време нараснала температура и грипоподобни признаци ".

 Ваксината сполучливо е подтикнала стремежи цитотоксичен имунен отговор, без да провокира тежки странични затруднения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР