Експедицията Okeanos Explorer е започнала спускане в най-дълбокото място на

...
Експедицията Okeanos Explorer е започнала спускане в най-дълбокото място на
Коментари Харесай

Спускане в Марианската падина на живо

Експедицията Okeanos Explorer е почнала втурване в най-дълбокото място на Земята – Марианската котловина в Тихия океан. Интернет потребителите могат да следят това в транслация по едно и също време на три канала в YouТube, проведена от Американската администрация за океански и атмосферни проучвания (NOAA).

Марианската котловина е ситуирана на няколко десетки километра източно от Марианските острови и архипелага Гуам. Нейната дълбочина в най-долната част – по този начин наречената пропаст Чалънджър – е малко повече от 11 километра.

За миналия половин век хората единствено четири пъти са се опитвали да доближат до нейното дъно – през 1960 година това са били швейцарецът Жак Пикар и Американецът Дон Уолш, през 1996 година – японският батискаф „ Кайко “, през 2009 година – американският батискаф „ Нере “, а през 2012 година в падината Чалънджър се спусна режисьорът Джеймс Камерън в апарата Deepsea Challenger.

Експедицията Okeanos Explorer, проведена от NOAA, е почнала през април. Учените ще проведат огромни проучвания на дъното на Марианската котловина, на нейната фауна и геология.

Сега екипажът на Okeanos Explorer учи относително „ високи “ региони, ситуирани на дълбочина към 4,2 километра в южната част на падината.

Учените събират проби вода към подводни кални вулкани, черни пушачи и други геотермални източници. Тяхното проучване, както се надяват океанолозите, ще помогне да се разбере какви бактерии живеят там и по какъв начин животът може да е зародил в далечното минало на Земята.

  • Неизвестни същества населяват Марианската котловина
  • Стонове на дъното на Марианската котловина
  • В Марианската котловина Камерън разкрил произхода на живота

Освен многоклетъчен и едноклетъчен дълбоководен живот участниците в експедицията също се интересуват по какъв начин работят подводните вулкани, по какъв начин се образуват нови планински породи на дъното на падината и по какъв начин разнообразни бактерии въздействат на тяхното образуване.

Океанолозите възнамеряват експедицията да продължи до юли и за това време радиоуправляемите подводни апарати ще слязат на дълбочина към шест километра.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР