Ексклузивно интервю на Виктория Петрова с посланик Анил Сооклал –

...
Ексклузивно интервю на Виктория Петрова с посланик Анил Сооклал –
Коментари Харесай

Анил Сооклал: Глобалният Север трябва да направи повече, за да се отговори на разочарованията на глобалния Юг

Ексклузивно изявление на Виктория Петрова с дипломат Анил Сооклал – един от най-висшите дипломати на Южна Африка. Преди това е бил представител на страната си в Г-20, а в този момент работи като шерпа на Южна Африка в страните от БРИКС. И сходно на шерпите в Хималаите, които са в помощ на алпинистите да изкачват върхове, Сооклал е висшият чиновник на Южна Африка в БРИКС и носи главната отговорност за организирането на семейството на Южна Африка на срещата на върха на БРИКС.

Как си обяснявате засиления интерес от страна на доста страни към организацията БРИКС?

- Смятам, че БРИКС е част от международния дневен ред за 15 години към този момент, това е 15-тата Среща на върха. Затвърдила се е като забележителен и авторитетен глас на световния юг, освен на петте страни, застъпвайки се за ползите на световния юг по повод геополитическата архитектура, която към момента е изкривена към доминирания от Запада демократичен ред, основан в края на Втората международна война. Светът се е трансформирал доста, както генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш сподели наскоро. Глобалният север би трябвало да направи повече, с цел да се отговори на разочарованията на световния юг. Глобалният юг се е издигнал, към този момент са огромни пазарни стопански системи, доста от тях са по-големи от стопанските системи в Г7 и делът в международния Брутният вътрешен продукт на тези страни е повишен доста, както и делът от международното произвеждане. БРИКС има огромно въздействие в международното пространство. Мисля, че доста страни от световния юг, публично изпратили писма с молба за участие, са уверени, че БРИКС не се интересува от себе си, а от основаване на приобщаваща, представителна и обективна международна общественост, в която страните от световния юг, в това число Африка, към този момент да не седят в профил, а да бъдат част от болшинството, от архитектите, градящи новия многополюсен свят.

Кой се интересува от участие в БРИКС? Колко страни?

- 22, 23 страни публично са писали до членовете на БРИКС за участие, сега са 23. Говорим за огромни стопански системи от световния юг, от всички райони – Латинска Америка (Аржентина, член на Г20), Западна Азия (Саудитска Арабия, ОАЕ), Африка (Египет, Нигерия, Сенегал), Азия (Индонезия, Бангладеш, Иран). Това са единствено някои от страните, поискали пълноправно участие в БРИКС и са огромни разрастващи се стопански системи, което демонстрира още веднъж, че имат религия в водачеството, което обезпечава БРИКС и въпросите, по които е работила БРИКС през последните 15 години.

Има доста мюсюлмански страни, които биха желали да се причислят към групата. Знаят ли пътя и съгласни ли са с метода на живот на уйгурите да вземем за пример, метода по който Китай се отнася към тези хора – превъзпитавайки ги в лагерите?

- Вижте, има доста страни, кандидатствали за участие, в това число страни от арабския свят, които търсят участие. По отношение Китай и вътрешните проблеми, пред които са изправени, всички страни, кандидатствали за участие, имат доста крепки връзки с Китай. Уверен съм, че тези тематики и опасения са разисквани двустранно с Китай. Това не е спънка пред тях за присъединение към страните в БРИКС, в случай че бъде решено и има консенсус по въпроса. Всички страни имат вътрешни провокации и имаме вяра, че би трябвало да бъдат адресирани двустранно. Ако е належащо, намерено и ясно обсъждаме тематики, засягащи всички страни от БРИКС.

Но смятате ли, че несъответствието и слабостите в БРИКС могат да се усилят с разширението?

- Разширението нормално работи в интерес на организацията. Ако погледнете Европейски Съюз, като стартира през 1957 година има 6 членки, в този момент сте 27 и сте по-силни. Ако погледнете Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, стартират от 5 членки през 1967 година, а в този момент има 10 държави-членки, скоро ще станат 11. Шанхайската организация за съдействие също – стартират 5, в този момент са съвсем 10. Разширението не е наложително да бъде отрицателно развиване. Може да бъде положително развиване и сме били очевидци на това в други международни органи, само че би трябвало деликатно да се преглежда. Затова развиваме критерии и управителни правила и процедури за разширение, тъй че да се случва в рамка, която да насочва процеса.

Намирате метод да се позволи въпросът с Путин – да взе участие онлайн. Имате ли възприятието, че Путин Ви е подложил на тестване и сполучливо ли го минахте?

- Смятам, че президентът Рамафоса се оправи чудесно с метода, по който поведе Южна Африка да се оправи с този сложен и внимателен въпрос. Както знаете, бяхме поканили на Срещата на върха президента Путин, както и другите водачи от БРИКС, още януари тази година. Надявахме се, че президентът Путин ще може да участва персонално, както беше при всички предходни Срещи на върха, само че за жалост бе издадена заповедта за задържане от Международния углавен съд. Предвид това, че Южна Африка е страна по Римския статут, това сътвори правно предизвикателство пред Южна Африка, само че постигнатото решение не е единствено на президентите Путин и Рамафоса, само че президентът Рамафоса го съгласува с всички водачи от БРИКС през последните месеци няколко пъти, с цел да може да се откри решение. Това повлия и върху другите водачи в Срещата на върха. В последна сметка всички се съгласиха, поради обстановката, в която е сложена Южна Африка, че е в полза на всички Путин да взе участие виртуално. Много се радваме, че ще взе участие във всички сесии, в които е планувано да беседва с другите водачи и ще може да го направи виртуално, в действително време.

Защо не приемете френския президент Макрон да взе участие в срещата?

- Както знаете, БРИКС е място за среща на страните от световния юг, това е обсегът. Трябва да се следва развой. Една страна не може да пристигна сама и да съобщи, че желае да бъде поканена, би трябвало да има консенсус измежду всички членове, да има договаряния по повод задължения, тъй като това ще открие ново измерение на съдействие в БРИКС. БРИКС е отворена за разговор с всяка страна в света – и от севера, и от юга, само че би трябвало да преминем през избрани процеси и да бъдем изцяло наясно с аргументите, заради които някой би желал да участва. Това попада в границите на дневния ред на Срещата на върха, тъй че можете да видите – даже когато Южна Африка се обърна към БРИКС с молба за присъединяване, лиши близо 2 години, преди да бъде призната като член, не става от през днешния ден за на следващия ден. Уверен съм, че в бъдеще ще виждаме разговор сред страните от БРИКС и страните от световния север, тъй като не сме срещу.

Добре, а краят на договорката за зърно прави ли африканския континент по-зависим от щедростта на Москва? Как бихте коментирали този тип „ зърнена “ дипломация?

- В днешно време има всевъзможни типове дипломация, в това число хранителна. Това е обвързано със международните разногласия и комплицираната обстановка, в която се намираме. За страдание, някои от нас стават жертви, изключително Африка и по-бедните страни, поради провокациите сред Русия и Украйна. Не е единствено казусът със зърното, само че и енергийна сигурност, торове за фермери, оказват влияние върху стопанската система ни, върху икономическото ни развиване. Всички тези тематики също ще бъдат разисквани на Срещата на върха на БРИКС с водачите и с сътрудниците ни от световния юг – какво може да бъде направено за намаляване на отрицателното влияние на продължаващата обстановка в Русия и Украйна, изключително по отношение на Африка и световния юг.

Очаквате ли валута на БРИКС да разклати върховенството на $?

- В рамките на БРИКС не се водят диалози за дедоларизация, нито желаеме да се съревноваваме с $. Доларът е солидна щатска валута. Това, което се разисква в границите на БРИКС е задълбочаване на търговията с локални валути и основаване на наша лична платежна система, тъй че да не подвластен толкоз от SWIFT системата, както и да имаме повече опция за финансови избори и еластичност. Вече има вълна освен от страните от БРИКС, само че и от световния юг, в това число от Африка, за търговия, покупко-продажби и заеми в локални валути, за основаване на лична платежна система, вместо да бъдем подвластни от една или две международни валути или платежни системи.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР