Екраните на машината за двата вота би трябвало да бъдат

...
Екраните на машината за двата вота би трябвало да бъдат
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Добре е екраните на машината да са отделни за двата вота

Екраните на машината за двата вота би трябвало да бъдат отделени, с цел да може този, който не желае да гласоподава в единия избор, да не се постанова да превключва, сподели по БНР, заместник-председател и представител на ЦИК.

С една карта за гласоподаване еднократно ще се отключва опцията да се гласоподава. „ За да се изключи машината, той (избирателят – бел. ред. ) би трябвало да стои 3 минути и да не прави нищо. 3 минути са много време. Средното време, за което се гласуваше на предните избори, беше към и малко над минута “, означи той.

Във всички секции с дали своят вот над 350 души на предходния избор, ще бъдат обезпечени по две машини, сподели Томов, който предвижда, че опашки няма да има.

Добре е гласоподавателите и политиците да схванат, че с цел да имаме надзор върху това дали някой не внедрява злотворен програмен продукт в, не е належащо да се броят всички разписки, акцентира Цветозар Томов. Според него е задоволителна добра инцидентна извадка.

Между 200 и 300 машини за гласоподаване ще бъдат отделени за демонстрационно гласоподаване преди вота на 14 ноември, а това ще се случи на ниво община.
 Цветозар Томов: Още има време за взимане на нови машини и промяна на софтуера Цветозар Томов: Още има време за взимане на нови машини и промяна на софтуера
" Все още имаме време за взимане на нови машини и промяна на софтуера, само че то не е доста и би трябвало да се работи бързо ", сподели пред Nova News...

Напрежението към неизвестността за метода с гласоподаване с машини ще бъде доста по-малко, в сравнение с предходните избори, посочи Томов в предаването „ Преди всички “.

Има още десетина дни за уточняване на елементи по изборния развой, в това число за избор на техническия тип на екраните за гласоподаване в изборния ден, разясни Цветозар Томов. Главния проблем той вижда в това да се направи добра разяснителна акция и да има опция за пробно гласоподаване с устройствата.

Томов изрази персонално мнение, че не е добър знак за изборния развой това, че има номера на претендентите, което не е публикувана процедура „ в цивилизования свят “.

Технологията за приемане на изборните резултати от чужбина, прилагана от дълги години, има за собствен предел 150-200 секции в чужбина. С внезапното им повишаване на последните избори - над 700, с предстоящ сбор за идните към 800, ЦИК се забавя доста повече с обработката на документите, уточни Цветозар Томов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР