Екоминистерството ще предложи на правителството да ободри промени в Закона

...
Екоминистерството ще предложи на правителството да ободри промени в Закона
Коментари Харесай

Край на новите ВЕЦ по реките, свалят се пречки пред работата на досегашните

Екоминистерството ще предложи на държавното управление да ободри промени в Закона за водите и в Наредбата за използването на повърхностните води, които ще спрат построяването на нови руслови хидроелектрически централи по поречията на реките, само че също по този начин ще отстранен пречките пред към този момент съществуващите Водноелектрическа централа за получат разрешителни за водоползване. Това оповестиха от Министерството на околната среда и водите в понеделник.

Забраната за нови руслови електроцентрали е с цел да се опазят реките, само че към този момент започнатите производства за одобрение на капиталови планове за такива Водноелектрическа централа и издаването на разрешителни на водоползване от тяхна страна ще бъдат приключени.

Другата корекция е обвързвана с признатите през март 2021 година в последните дни на ръководството на ГЕРБ и Бойко Борисов промени в наредбата за прилагане на повърхностите води, които изискваха от съществуващите Водноелектрическа централа да дават при настояването на разрешителни за водовземане да дават и документ за учредено право на градеж в принадлежащите земи на реката.

В България, по данни от сектора, единствено в частния бранш има над 250 настоящи Водноелектрическа централа, като всяка една от тях е издигната според и в сходство със законите в страната, които са работили все още на построяването им. Съгласно нормативните актове, в никакъв случай не е имало обвързване при градеж на Водноелектрическа централа, да бъде учредявано право на градеж за водовземните уреди в речните корита, възмутиха се преди време притежатели на хидроцентрали и сигнализираха, че новото условие ще докара до цялостен блокаж на работата на съвсем целия хидроенергиен бранш, лишаването на пазара от евтина и чиста електрическа енергия..

Ековедомството е внесло в Министерския съвет и план за ограничение вноса на неопасни смесени битови боклуци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР