Екипи на пътноподдържащите фирми продължават разчистването на падналите дървета на

...
Екипи на пътноподдържащите фирми продължават разчистването на падналите дървета на
Коментари Харесай

Старопланинските проходи остават затворени след падналия обилен сняг

Екипи на пътноподдържащите компании не престават разчистването на падналите дървета на проходите Петрохан и Троянски след падналия влажен сняг там, оповестяват от Агенция пътна инфраструктура. До възобновяване на придвижването през прохода Петрохан обходният маршрут е през Искърското дефиле. Продължава работата и на Троянския проход. Очакванията са той да бъде отворен на следващия ден. От пътната организация приканват водачите да не навлизат в затворените проходи до цялостното им почистване и възобновяване на тяхната проходимост.

Троян Кърнаре, Карлово Петрохан, Берковица Шипка, Казанлък

Проходът Троян - Кърнаре към момента е затворен за транспортни средства. В частта му в Ловешка област към този момент са почистени падналите дървета и клони, само че работата по южния скат на прохода към момента продължава. Очаква се той да бъде отворен на следващия ден. Председателят на Агенция „ Пътна инфраструктура " инж. Дончо Атанасов инспектира рано тази заран работата на екипите.
инж. Дончо Атанасов - ръководител на АПИ: Събираме групи и дружно с Гражданска отбрана, горските стопанства, пътно поддържащи компании, които цяла нощ са работили в двата прохода, само че заради заплахата от пораждане на катастрофи (дърветата падат постоянно) през нощта съм ги изтеглил, а заран към този момент всички са на място и работят.
Снеговалежът и нападалите от тежката листна маса дървета ограничиха придвижването по още един проход в Ловешко - този по пътя Шипково - Рибарица.

Николай Пенов: За зимата съм подготвен, само че то всяка година все водачите били сюрпризирани. Те го оповестяват по малките екрани непрекъснато и най-после - били сме сюрпризирани, имало тапи...
Въпреки отправените предизвестия и през днешния ден не липсваха водачи тръгнали на път с летни гуми, който създаваха проблеми за придвижването.



Проходът Петрохан остава затворен за придвижване за всички моторни транспортни средства. Забраната за прекосяване бе въведена през вчерашния ден следобяд, когато мокрият сняг повали голям брой големи дървета и клони върху пътното платно. Втори ден те се отстраняват от екипи на Гражданска отбрана, пътно поддържащата компания и горското стопанство. За задачата в сектора е съсредоточен стабилен запас от хора и техника. От Областното пътно ръководство в Монтана не се ангажират със период, по кое време ще бъде отворен проходът. Днес обаче преваляванията там стопираха, тъй че се чака това да стане във допустимо най-кратки периоди.



Около 4 -5 сантиметра е снежната завивка, която се образува на връх Шипка. Заради мощния вятър и натежалия сняг през миналата нощ имаше десетки нападали изпочупени клони и дървета. Пътят на прохода Шипка е измит и опесъчен. Премахнати са и нападалите дървета по пътното платно, а снеговалежа спря. Няколко екипа на пътноподдържащата компания с техника, ще дежурят през цялата нощ, с цел да реагират при нов снеговалеж. От АПИ приканват водачите да не подхващат пътешестване през старопланинските проходи без готови за зимни условия коли.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР