Екипи на МБАЛ – Добрич ще посещават труднодостъпните и отдалечени

...
Екипи на МБАЛ – Добрич ще посещават труднодостъпните и отдалечени
Коментари Харесай

Лекари от МБАЛ – Добрич ще извършват прегледи в труднодостъпните и отдалечени места в областта

Екипи на МБАЛ – Добрич ще посещават труднодостъпните и отдалечени обитаеми места в региона, в които жителите нямат бърз достъп до здравна помощ. Това ще се случва регулярно, след съгласуваност със съответните кметове, които ще имат за задача авансово да осведомят популацията за основаната организация.

Това заяви министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев след среща с кметовете на общините в област Добрич. Здравният министър уточни, че началото на самодейността ще бъде обещано при започване на м. април, а в следствие ще се работи за надграждането ѝ посредством въвеждане на телемедицина. Разкриването на телемедицински пунктове доста би улеснило достъпа на хората до качествени диагностика и лекуване, посредством 24/7 – съгласуваност със експерти в регионалната болница, изясни още доктор Меджидиев.

„ Сигурен съм, че с това изпитание на община Добрич, Министерството на здравеопазването и МБАЛ – Добрич ще успеем да подсигуряваме на всички поданици на региона качествено опазване на здравето. В тази посока са и идните на следващия ден високоспециализирани безвъзмездни прегледи на деца от региона, които се организират в границите на стратегия „ Детско здраве “, основана преди повече от 10 години от министър Меджидиев “, уточни кметът на община Добрич Йордан Йорданов.

От старта на акцията до момента са прегледани над 19 хиляди деца от цялата страна, като записани единствено за утрешния ден (за съвещания в Медицинския център при МБАЛ – Добрич) са 320 деца.

„ Уверявам жителите, че нито едно дете няма да бъде върнато, даже да няма авансово непокътнат час за консултация. Лекарите от Столичната лекарска гилдия ще съветват децата и техните родители до тогава, докато има искащи. На място ще бъдат лекари от УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “, Университетската акушеро-гинекологична болница „ Майчин дом “, УМБАЛ „ Проф. доктор Александър Чирков “, СБАЛДБ „ Проф. Иван Митев “ и така нататък, от 12 тесни специалности на педиатрията “, съобщи здравният министър.

По отношение идните визити на експерти в дребните обитаеми места изпълнителният шеф на МБАЛ – Добрич доктор Георги Желязков благодари на кметовете за проявената ангажираност и изясни, че авансово ще бъдат съставяни графици какви експерти, кои обитаеми места да посетят, какъв брой души ще преглеждат, а самите кметове ще дефинират къде тъкмо ще се случва това.

Министър Меджидиев изясни, че Добрич е първата област, в която започва самодейността за прегледи от мобилни лекарски екипи. Такива диалози са извършени и в други области, в подтекста на признатите промени в Закона за лечебните заведения, посредством които беше дадена правна опция регионалните лечебни заведения да получават в допълнение финансиране от държавния бюджет на съображение съответни критерии. В момента за публично разискване е оповестен Проект на Наредба №3 с посочени съответните критерии, измежду които са брой на обслужваното население, брой на миналите пациенти и други, изясни още доктор Меджидиев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР