Екипът за обезопасяване и опазване на най-старото иглолистно дърво в

...
Екипът за обезопасяване и опазване на най-старото иглолистно дърво в
Коментари Харесай

Достъпът до най-старото иглолистно дърво у нас отново е възможен

Екипът за обезопасяване и запазване на най-старото иглолистно дърво в България - Байкушевата мура, отстрани през днешния ден пречупения клон. Компрометираният клон е отхвърлен без спомагателни пострадвания по ствола на дървото. Той е подложен в стабилно състояние на земята наоколо до дървото. С това сигурността на преминаващите туристи е обезпечена и достъпът до вековното дърво е възобновен. Тази информация разпространиха от Министерство на околната среда и водите .

Припомняме, че през февруари чиновници от дирекцията на Национален парк " Пирин “ откриха, че един от клоните на Байкушевата мура се е пречупил отчасти. Беше признат проект за деяние за обезопасяване и запазване на вековното дърво. Привлечени бяха специалисти от Института за гората - Българска академия на науките, Лесотехнически университет, Лесозащитна станция - София и експерти арбористи с потвърден опит в обезопасяването на вековни дървета.

Специалистите са обследвали здравината и на останалите клони и цялостното положение на вековното дърво. Използвана е профилирана инсталация от най-ново потомство – резистограф и томограф. Резултатите от проучването ще дадат визия за протичащите гнилостни процеси и какъв е относителният им дял.

Отрязани са и три дървесни шайби от отстранения клон за да бъдат изследвани от специалистите от Института за гората при Българска академия на науките, Лесотехническия университет и Лесозащитната станция. Очаква се вследствие на проучванията да бъде избран с акуратност гъбният патоген, причиняващ изгниване на Байкушевата мура, както и ограниченията за консервиране на дървото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР