Екипът за мобилно правосъдие (Mobile Justice Team) – сътрудничество между

...
Екипът за мобилно правосъдие (Mobile Justice Team) – сътрудничество между
Коментари Харесай

Задържани украинци са били подлагани на ужасяващи военни престъпления в Херсон при руската окупация

Екипът за мобилно правораздаване (Mobile Justice Team) – съдействие сред юридическата компания за правата на индивида Global Rights Compliance и Главната прокуратура на Украйна – откри, че близо 50% от украинските арестувани са били подложени на изтезания в центровете за задържане в Херсон, съобщи БНР.

Според цитирания от CNBC, Ройтерс и CNN отчет, злоупотребите са включвали полово принуждение, електрошок, обливане с вода през забрадка, сложена на лицето, задушаване, тежки побои и закани за обезчестяване.

Мобилният правосъден екип - екип от интернационалните юристи, проверяващи хипотетични военни закононарушения, проучва 320 случая на задържане в разрушения от войната град Херсон допълнително от 35 центъра за задържане. Най-малко 43% от тези жертви оповестяват за изтезания.

" Моделът, който следим, е в сходство с безсрамен и обмислен проект за унижение и тероризиране на милиони украински жители, с цел да бъдат подчинени на диктата на Кремъл “, уточни Уейн Джордаш, който управлява Mobile Justice Team.

Екипът за мобилно правораздаване е един от съставените елементи на Консултативната група за жестоките закононарушения, която се финансира от Държавния департамент, Европейския съюз и Министерството на външните работи, Британската общественост и развиването на Обединеното кралство.

Херсон, в миналото дом на повече от 280 000 души, беше първият огромен град, високомерен от съветските сили по време на пълномащабното навлизане на Москва в Украйна. След месеци на съветска окупация югоизточният град беше освободен през ноември от украинските сили, което още веднъж отвори Херсон за интернационалните филантропични и проверяващи екипи.

През март Mobile Justice Team заяви, че минимум 20 места за изтезания в Херсон са били директно финансирани от Кремъл и ръководени от разнообразни съветски организации за сигурност, в това число Федералните служби за сигурност на Русия, известни като ФСС, правоприемник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

По-рано Кремъл отхвърли силите му да са направили военни закононарушения или съзнателно да са атакували цивилни. Руското посолство във Вашингтон, окръг Колумбия, не отговори незабавно на настояването на CNBC за коментар по отношение на оповестения отчет.

Военни, някогашни военни, чиновници на правоохранителните органи, доброволци, деятели, публични водачи, медицински служащи и учители са били измежду държаните пандизчии в ръководените от Русия центрове за мъчения в Херсон.

" Това, на което сме очевидци в Херсон, е единствено върхът на айсберга във варварския проект на Путин да унищожи цялото население ", сподели Анна Микитенко, старши юридически консултант за Global Rights Compliance.

" Истинският мащаб на военните закононарушения на Русия остава незнаен, само че това, което можем да кажем сигурно е, че психическите последствия от тези жестоки закононарушения върху украинския народ ще бъдат вкоренени в съзнанието му за години напред “, добави Микитенко.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР