Екипът от учени на Световната здравна организация, изпратен да разследва

...
Екипът от учени на Световната здравна организация, изпратен да разследва
Коментари Харесай

Учени от СЗО не бяха допуснати в Китай

Екипът от учени на Световната здравна организация, изпратен да проверява произхода на COVID-19 в Ухан, не съумя да влезе в Китай.

Двама от членовете, които към този момент се били отправили към азиатската страна не са били позволени, в резултат на което единият се е върнал назад, а другият – отпътувал директно към трета страна, съобщи „ Би Би Си “.

Според СЗО казусът е неналичието на позволения за визите за престояване в Китай. Дългоочакваното изследване бе контрактувано с Пекин през декември след продължителни договаряния със здравния орган към Организация на обединените нации.

Генералният шеф на организацията, Тедрос Гебрейесус, изясни, че е „ доста отчаян “, че управляващите не са финализирали разрешенията за идването на екипа, „ до момента в който двама към този момент са почнали пътуването си, а други в последния миг не са могли да отпътуват “.

„ Увериха ме, че Китай форсира вътрешната процедура “, сподели Гебрейесус пред кореспонденти в Женева и добави, че е бил в контакт с високопоставени чиновници в страната, с цел да подчертае „ че задачата е с приоритет за СЗО и интернационалния екип “.

В продължение на месеци се работеше по изпращането на 10-има експерти от разнообразни националности в Китай, които да открият произхода и зараждането на COVID-19 и по какъв начин тъкмо болестта е била предадена на хора.

През декември бе обявено, че следствието ще стартира през януари 2021 година. Новият ковид бе засечен за първи път в Ухан в края на 2019-а, като в началото се смяташе, че произлиза от пазар за продажба на екзотични животни за консумация. Според някои специалисти обаче заболяването може да не произлиза от пазара, а единствено да се е популяризирала там.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР