Екипът на професор Васил Николов, който извършвал разкопки в района

...
Екипът на професор Васил Николов, който извършвал разкопки в района
Коментари Харесай

Откриха уникално древно селище край Мурсалево

Екипът на професор Васил Николов, който правил разкопки в региона на село Мурсалево, е разкрил антично населено място, което съгласно експертите е на близо 8000 години.

Находката е от ранния неолит и се допуска, че е издигната през 5800 година преди Христа. По думи на специалистите селището основават усещане, че е проектирано от модерни експерти.

„ На Балканите няма друго такова населено място с сходна точна планировка. Къщите са направени от плет и глина, стените са дебели към 20 сантиметра. Особеното и невижданото до момента е, че постройките са вдигнати като по конец – една под друга, една до друга, като по конец. Няма нито една къща, която да е изкривено. Строителството им е съобразено с придвижването на слънцето " – споделя професор Васил Николов.

През мястото на направените разкопки ще минава бъдещата автомагистрала Струма.

До момента са открити близо 20 здания, само че екипът на професор Николов допуска, че постройките са двойно повече, поради което изследванията на региона не престават.

Археолозите считат, че античното населено място е било предумишлено запалено и изпепелено.

 Черепи

„ Тогава хората са считали, че къщата има душа. Дори са погребвали елементи от тях, в случай че жителите им са починали, с цел да сложат злото подземен. Начинът, по който са обгорели, демонстрира, че несъмнено вътре са складирани дърва, които са запалени " – изясняват експертите.

Сред любопитните находки на екипа е гроб от късния неолит. В този гроб трупът е бил заровен, тъй че да прилича позицията на неродено дете в майчината вътрешност.

Според специалистите позицията на натрупа в гроба символизира връщането на тялото в утробата на земята.

Професор Николов споделя и че измежду откритите находки са разнообразни фигури, сечива, керамични съдове.

Екипът от археолози е разкрил и десетки ями от V век преди Христа, когато съгласно историческите летописи е интервала на тракийската античност.

„ Траките са създали светилище върху неолитното населено място, което са считали за свято. В ямите са правели своите обреди и жертвоприношения " – счита професор Николов.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР