Екипът на Министерството на земеделието, храните и горите е спазил

...
Екипът на Министерството на земеделието, храните и горите е спазил
Коментари Харесай

110,5 млн. лева са средства за държавно подпомагане в сектор „Земеделие“

Екипът на Министерството на земеделието, храните и горите е спазил законоустановената процедура и е подал своето предложение за актуализация на секторния бюджет към Министерството на финансите на 26.07.2021 година
Мотивираното предложение за смяна на бюджета беше направено на база планове и разбор на потребностите. Предложеното изменение е в размер на 110,5 млн. лв. и е за обезпечаване на финансови средства за държавно подкрепяне в бранш „ Земеделие ". То е ориентирано към разрешаване на характерни проблеми на земеделските стопани посредством използване, както на ограничения с обезщетителен и предпазен темперамент, по този начин и на ограничения за поощряване конкурентоспособността на бранша и стабилизиране приходите на фермерите, в изискванията на задълбочаващата се пандемия и все по-реалните опасности от нова вълна на пандемията през есента.

Заложените средства, в размер на 110,5 млн. лв., са обосновани в две съществени посоки:
70 млн. лв. за поддръжка на секторите: отглеждане на животни и растениевъдство, свързани с превъзмогване на отрицателните резултати от пандемията от COVID-19.
Тези средства ще могат да бъдат ориентирани към земеделските стопани, в сходство с настоящата „ Временна рамка за ограничения за държавна помощ в поддръжка на стопанската система в изискванията на настоящия епидемиологичен гърмеж от COVID-19 ". Предоставянето им е обвързано с нотификация на държавна помощ пред службите на Европейската комисия.
Сумата от 70 млн. лв. е съобразена с изплатените средства през 2020 година в поддръжка на двата бранша посредством потреблението на инструмента de minimis. Тъй като за 2021 година е доближат националният таван за даване на помощи de minimis посредством Временната рамка се дава опция за оказване на финансова поддръжка на засегнатите стопани.
40,5 млн. лв. за съществуващи държавни помощи, ориентирани към компенсиране на вреди от неподходящи климатични събития и заболявания по растения и животни, както и за актуализиране бюджетите на съществуващи капиталови схеми за поддръжка, с оглед пускане техния банкет през 2021 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР