Екипът на Фондация „ПОдЛЕЗНО“ реализира проект „Изкуство за щастливо детство“,

...
Екипът на Фондация „ПОдЛЕЗНО“ реализира проект „Изкуство за щастливо детство“,
Коментари Харесай

ПОдЛЕЗНО е! Деца лишени от родителска грижа развиват умени...

Екипът на Фондация „ ПОдЛЕЗНО “ осъществя план „ Изкуство за щастливо детство “, който цели да развие артистичните, информационни и на практика умения на децата от Център за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания „ Констанца Ляпчева “, град Долна баня, посредством възстановяване на тяхната среда и основаване на креативен артикули – описване на къщички за птици и торбички от плат. Това е следващата самодейност на фондацията, която подкрепя деца и младежи в тяхното креативно развиване и построява в тях умеенето да правят оценка и пазят заобикалящата ги среда.



„ Целият план е единен от тематиката за птиците като знак на детския дух, фантазии и независимост. Върху оградата на дома нарисувахме стенна живопис, на който две момиченца от разнообразни раси пускат на независимост врабче, превръщащо се в синигер, сокол и най-после – орел - знак на силата на единността и взаимната работа. Птиците на стената, както и тези, нарисувани от децата върху торбичките бяха подбрани от “Българско сдружение за отбрана на птиците”, които също така описаха на децата за другите типове птици към тях и по какъв начин могат да ги разпознават. Те помогнаха също по този начин при избора на модел, материали и цветове за къщичките за птици, които да подготвят дивите птици в действителност да гнездят в тях “, споделят художниците на “ПОдЛЕЗНО”, Димитър Стафидов, Ния Батанова и Златина Илиева.

„ Преди да бъдат нарисувани от децата от вкъщи, торбичките и къщичките бяха направени от учениците в Професионална гимназия ПГ Христо Ботев - Долна баня. Съвместната работа и устрема към обща цел в допълнение спомогна за интеграцията на децата измежду връстниците им. Завършените торбички и къщички ще бъдат оповестени за продажба и всички средства от тях ще бъдат дарени за потребностите на децата от вкъщи “, разяснява Юлия Иванова, съосновател на “ПОдЛЕЗНО”.

Като част от плана децата се включиха и в образование Въведение в предприемачеството за младежи, извършено от членове на Българска фондация за проучвания, обучение и предприемачество (Bfree) и Асоциацията на българските водачи и бизнесмени (ABLE).

Димитър Татарски от „ Характер.бг “ - сътрудник на плана „ Изкуство за щастливо детство “, провежда разнородни игри за децата, разрастващи техните разнообразни страни на характера им като обществена и прочувствена просветеност, непримиримост, признателност, вяра и доста други. Любимата игра на децата включваше парашут и цветни топки, които те взаимно трябваше да задържат на място, а по-късно и разпилян в близост.

Целият план е документиран в къс филм, в който изявление даде и директорката на центъра, госпожа Милена Мачканова, разказвайки за компликациите, с които се сблъсква и очакванията, които има за бъдещето на дома и децата.

Проект „ Изкуство за щастливо детство “ е финансиран по стратегия „ Социално ангажирани изкуства “ на Национален фонд „ Култура “.

Видео от самодейността:

Повече за Фондация „ ПОдЛЕЗНО “

ПОдЛЕЗНО е основана като младежка самодейност на 6 септември 2013 година за креативното възобновяване и прибавяне на нови функционалности в занемарени градски пространства. От 2017 година е записана като фондация в социална изгода.

Първоначалният фокус на организацията са подлезите, които са възприемани от минувачите като неприятни и потискащи пространства. Обновени по креативен метод, тези места получават напълно нов статус и влияние. Творчеството и превъплътените тематики, въодушевени от заобикалящата подлеза среда, дружно със светлината и чистотата, основават чувство за сигурност, разсънват любознанието и възпитават градска просвета у преминаващите. Въвличането на доброволци от разнообразни възрасти и обществени групи от своя страна оказва помощ за това хората да припознават заобикалящата ги среда и да я пазят.

Освен за физическото възобновяване на занемарените пространства, екипът на Фондация „ ПОдЛЕЗНО “ се грижи и за тяхното засищане с нови функционалности и символика, както и за тяхното възкръсване. Мечта на екипа е те да се трансфорат в нетрадиционни културни кътчета в града и да заживеят собствен “живот” след обновяването. Затова фондацията провежда разнообразни събития, свързани с тематиката на обновеното място - концерти, флашмобове, работилници за деца и възрастни, акции за събиране на ненужни материали и тяхното преизползване за нови цели, кино прожекции и други.

Извън подлезите, по покана на сътрудници и съидейници, екипът на Фондация „ ПОдЛЕЗНО “ стартира да уголемява активността си с възобновяване на разнообразни екстериорни и интериорни пространства, в това число детски и образователни заведения, център за социализация, споделени работни пространства и други. В портфолиото им са включени и други изобретателни съоръжения и намеси, както и правене на двуизмерни и триизмерни визуализации на разнообразни планове.

Повече за Фондация „ ПОдЛЕЗНО “ можете да откриете на адрес

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР