Екипът на БНР за проверка на фактите разследва твърдения на

...
Екипът на БНР за проверка на фактите разследва твърдения на
Коментари Харесай

БНР проверка на фактите: Захарова пусна подвеждащо видео за българска връзка при износ на зърно от Украйна

Екипът на БНР за инспекция на обстоятелствата проверява изказвания на Мария Захарова, че български камиони са изнасяли зърно от Украйна и стигна до умозаключение, че става въпрос за заблуждение без никакви доказателства.

Твърденията й са оповестени в доста български медии без инспекция на достоверността им.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова качи във Facebook профила си къс видеоклип, за който твърди, че демонстрира български, литовски и латвийски камиони, които изнасят зърно от Украйна. Според описанието, което съпътства обявата, клипът е сниман по пътя от френския град Ница към границата с Италия. Той е споделен близо 1000 пъти, а мненията са съвсем 2000.

Tвърдение: Български камиони са се присъединили в експорт на храна от Украйна, преди всичко зърно

Като доказателство представителят на съветското външно министерство разгласява видеоклип с неприятно качество, изпратен й от нейни познати, за който се твърди, че е сниман по пътя от Ница до границата с Италия.

В обявата от 18 май 2022 година представителят на съветското външно министерство написа на съветски език: " Току-що ми го изпратиха познати. Така наподобява пътят от Ница до границата с Италия. Солидни камиони. Колоната се простира на 40 километра. Латвийски, литовски, български номера. Какво носят? Храна от Украйна. На първо място зърно. То, съгласно тях, е належащо на Европа, а не за нещастните бойци от въоръжените сили на Украйна, които бяха изоставени и предадени от всички. И в този момент няма да има какво да се яде ". Каченият видеоклип НЯМА АВТОР И ДАТА НА ЗАСНЕМАНЕ.

Постът на Мария Захарова е отразен и от български медии. Публикацията в Дир.бг е прочетена над 42 хиляди пъти.





Какво се вижда на видеото и може ли посочената от Захарова информация да бъде доказана?

43-секундният видеоклип е сниман от движещ се лек автомобил на път, който наподобява на автомагистрала. Виждат се две колони от тежкотоварни камиони вдясно, някои от които са спрели, а други се движат постепенно. Автомобилът, от който се снима, също не се движи бързо, а постепенно изпреварва камионите. В края на видеото колата стопира зад различен автомобил поради образувалата се запушалка.

Проверката на обстоятелствата обаче не дава никакви доказателства за посочените от Захарова изказвания.

На видеоклипа не се виждат регистрационните номера на тежкотоварните камиони. Те са снимани от разстояние, в придвижване, и няма по какъв начин да бъдат разчетени, както и да се дефинира националността им. Могат да се преброят към 20 тира. На по-голямата част от тях няма надписи или търговски марки като се изключи четири камиона.

На два от тези четири се чете „ Antunes Figueiras “, което след инспекция води към португалската транспортна компания „ Transportes Antunes Figueiras, S.A. “ и “Tir Iberica ”, който пък се свързва с италианска транспортна компания. Надписите на другите два камиона не могат да бъдат разчетени. 

На доста от тировете има надпис “Schmitz ”, което е немски производител на полуремаркета, ремаркета и камиони. Също по този начин по нищо не личи заснетите камиони да придвижват храни и в частност зърно от Украйна. Без да се извърши физическа инспекция, не може да се откри какво има в ремаркетата.

Не излиза наяве и каква е българската връзка, защото не могат да бъдат ясно различени и разпознати български регистрационни табели или имена на български компании, които да са изписани върху камионите. Също по този начин не става изрично ясно и не може да се каже дали камионите са празни, цялостни или пък какво е наличието на техния товар.

Неясна локация на видеото

Колоната от камиони, съгласно обявата, “се простира на 40 км “ и са снимани на път, който свързва Ница и границата на Франция с Италия. Липсват обаче всевъзможни обозначителни табели или надписи, които да подсказват на кой път и в коя страна е снимано видеото.

Географските особености на региона също не дават конкретика за мястото. Трилентовите пътища с две платна, разграничени с мантинела, и наоколо до висока растителност, са присъщи за редица страни в Европа.

Справка в “Google maps ” демонстрира, че пътят, по който се стига от Ница до Италия, е по автомагистрала “А8 “, която обаче в този сектор е с по-малка дължина от цитираните в обявата 40 километра. Според картата дистанцията е тъкмо 33,9 км.



Заключение

Твърдението на представителя на съветското външно министерство Мария Захарова, че български тирове изнасят храни от Украйна е ПОДВЕЖДАЩО, защото не почива на никакви ясни доказателства.

На снимания видеоклип НЕ съдебна експертиза ВИЖДАТ РЕГИСТРАЦИОННИТЕ ТАБЕЛИ НА КАМИОНИТЕ, ПРЕДСТАВЯНИ ЗА БЪЛГАРСКИ, ЛИТОВСКИ И ЛАТВИЙСКИ. Превозните средства нямат отличителни белези, по които може да се съди за националността на притежателя им като се изключи два, които са свързани с португалска и италианска транспортна компания. Твърдението, че видеоклипът е сниман на пътя Ница – Италия, също остава непотвърдено. От видеото не излиза наяве какъв е товарът в камионите - храна, преди всичко зърно, както написа Захарова, както и че този товар идва от Украйна. Авторът на видеото и неговият създател също остават незнайни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР