Екипът на Actualno.com ви представя кратък преглед на най-важното от

...
Екипът на Actualno.com ви представя кратък преглед на най-важното от
Коментари Харесай

Новини или novini: Картината на печата за 2 март

Екипът на Actualno.com ви показва къс обзор на най-важното от днешните вестници.
Труд
Всички коли у нас ще бъдат разграничени в пет екокатегории. Това плануват промени в Наредба №Н-32 за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на пътните транспортни средства, качена за публично разискване. В коя екологична група ще попадне автомобилът, ще зависи от EURO категорията (от 1 до 6) или датата на първа регистрация и количеството нездравословни газове, които отделят. За задачата на всяка кола ще бъде комплициран екостикер. Засега тази категоризация няма да въздейства върху налога на автомобила. Газовата уредба ще се взима поради при установяване на екологичната група. При категоризиране на автомобил с газова уредба инспекцията на отделяните нездравословни газове, ще се дефинира при работа на мотора на газ, е записано в наредбата. Електромобилите и тези на водород ще бъдат в пета екогрупа.
24 часа
36-годишният турски жител Али е един от първите, минали на българска територия при Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина с тежкотоварен камион в ранните часове на 1 март, когато започва толсистемата. След като мина паспортна инспекция, за към 3-4 минути Али си извади самичък от терминал маршрутна карта за возилото си - 12-тонен MAN. За неговата кола, която е с категория ЕВРО 5 и е с пет оси, дистанцията от Калотина до Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево коства 39,98 лева, които той заплати с банкова карта. “20 евро за прекосяването на съвсем цяла България ”, пресметна Али. И споделя, че до предходната седмица това му е коствало 12 евро за същия камион, когато у нас към момента важаха винетките. Той е минал в събота против неделя през Сърбия, в която е влезнал от Хърватия, и това му е коствало 40 евро, а дистанцията е съвсем същото. Затова и не наподобява кой знае какъв брой неудовлетворен. Неговите сътрудници също избират да платят с карта, избирайки си маршрута от терминала, който дава опция за работа и с турски език. В сектора на интернационалните превозвачи от дълго време се знае, че България вкарва толтакси от 1 март 2020 година, и никой от водачите не наподобява нито изумен, нито неудовлетворен.
Монитор
400 хиляди българи и задгранични посетители потеглят на екскурзия или отмора в страната за Националния празник - 3 март. Поне 100 000 от тях ще посетят монументи и музеи свързани с Деня на Освобождението или исторически забележителности. Това заяви за „ Монитор “ шефът на Института по разбори и оценки в туризма (ИАОТ) доцент Румен Драганов.
По данни на организациите се чака за 3 март в страната да дойдат към 120 хиляди чужденци, до момента в който българите ще бъдат със 170 хиляди повече - 290 хиляди „ Най-посещаваните дестинации за празника са местата на бойната популярност, свързани с Руско-турската освободителна война “, разяснява Драганов. Най-емблематичната измежду тях безспорно е храм-паметникът „ Шипка “, който събира десетки хиляди туристи, които желаят да изкажат своята респект към саможертвата на освободителите на България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР