Екип с ръководител доц. д-р Константин Константинов - преподавател в

...
Екип с ръководител доц. д-р Константин Константинов - преподавател в
Коментари Харесай

Доц. Константинов: Печатът до Плиска е отрит на обект, проучван от 1983 година

Екип с началник доцент доктор Константин Константинов - учител в Шуменския университет " Епископ Константин Преславски " и представители на Националния исторически музей (НИМ) през този археологически сезон откриха в Северозападната част на Външния град на Плиска оловен щемпел на княз Борис-Михаил.

„ Ние изследваме обект с номер 41 в остарялата българска столица – стопанско занаятчийски комплекс, болярско имение на една равнинна тераса “, описа пред Радио София доцент Константинов. „ За страдание не е непокътнат целият щемпел, само че открихме въпреки всичко четвъртинка от него. “

Обектът се изследва от 1983 година . Открит е при въздушни фотонаблюдения. Проучва се оттогава с дребни спирания.

Екипът на доцент Константинов е на терена от 2015 година, а от 2018-а работи взаимно със експерти от НИМ.

От едната страна на печата е изобразен Исус Христос, а от другата -   на български държател от края на IX и първите години на Х век, с огромна възможност - Борис-Михаил, изясни експертът.

Печатът е скрепявал преписка сред формалната власт в Плиска и притежателя на това болярско имение. Явно този притежател е заемал значимо място в ранговата подчиненост в българската страна , добави още доцент Константинов.

Тепърва печатът ще бъде подложен на лабораторна консервация и реституция, след което ще бъде оценен от проф. Иван Йорданов – експерт от международна големина, и предаден на фонда на НИМ

С доцент Константинов беседва Гергана Пейкова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР