Екип от университета на Южна Калифорния, САЩ, е конструирал миниатюрен

...
Екип от университета на Южна Калифорния, САЩ, е конструирал миниатюрен
Коментари Харесай

Бръмбар-робот се движи без батерия

Екип от университета на Южна Калифорния, Съединени американски щати, е конструирал дребен робот, който се движи без батерия, разрешавайки някогашен проблем с източника на сила за толкоз дребни устройства, съобщи Франс прес, базирайки се на обява в сп. " Сайънс роботикс ".

Наречено РобоБийтъл (РобоБръмбар), дребното устройство тежи 88 мг, дълго е 15 милиметра, движи се на метанол и употребява система от изкуствени мускули, с цел да пълзи, да се катери и да носи товар на гърба си в продължение на до два часа. " С тези размери РобоБийтъл е един от най-леките и най-малките самостоятелни роботи, създавани в миналото. Искахме да конструираме робот, чиито размери са сравними с тези на същинските инсекти ", споделя изобретателят му Сюфън Ян.

Повечето роботи се нуждаят от електрически мотори, с цел да се придвижват, и надлежно от акумулатори. Най-малките съществуващи акумулатори обаче тежат сред 10 и 20 пъти повече от скарабей с тегло 50 мг, който учените са употребявали като референтно животно. Търсейки решение на казуса екипът на Ян е създал система от изкуствени мускули, основана върху течно гориво - в тази ситуация метанол, способна да обезпечава 10 пъти повече сила от батерия със сходна маса.

Системата разрешава на роботизирания бръмбар да се придвижва както по гладки, по този начин и по неравни повърхности, в продължение на до два часа, носейки на гърба си 2,6 пъти по-голям от личното му тегло товар. За съпоставяне - най-малкият робот на четири лапи разчита на батерия с тегло един грам и действа към 12 минути. Подобни дребни роботи могат да бъдат употребявани в среда, която е недостъпна или прекомерно рискова за хората, да вземем за пример след естествени бедствия или за екологични наблюдения.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР