Екип от изследователи от Станфордския университет е продължил със спорните

...
Екип от изследователи от Станфордския университет е продължил със спорните
Коментари Харесай

Създадоха овчи ембрион с човешки стволови клетки

Екип от откриватели от Станфордския университет е траял със противоречивите проучвания за развъждане на хибридни типове – този път посредством обединение на овчи ембрион с човешки стволови кафези.

Хибридният опит овца-човек последва пионерското основаване на хибрид от свиня и човек, направено от екип в Калифорнийския университет през 2016 година Този вид проучвания се подхващат, с цел да се дефинира дали човешки органи могат да се отглеждат в различен тип.

Екипът от Станфорд избира овца за своя опит, тъй като органите на животното са почти същите, като тези на индивида. Поради това оплождането in vitro, да вземем за пример, би било по-лесно при овцете, в сравнение с при свинете.

След като се отгледат в непознатия тип, човешките органи могат да бъдат употребявани за трансплантации и биха могли да показват решение на разликата сред търсенето и предлагането на органи за трансплантации по света.

„ Разбира се, крайната цел на сходно проучване е да разберем дали можем да използваме технологиите свързани със стволови кафези и генното инженерство за генериране на генетично съвпадащи човешки тъкани и органи. Оптимисти сме, че продължаването на работата ще докара до възможен триумф “ споделя професорът в университета Салк, Хуан Карлос Испису Белмонте.

Белмонте е специалист в региона на редактирането на гени, проучвал е капацитета за генериране на човешки кафези и тъкани при прасета и говеда. Изследването, водено от Белмонте, бе оповестено в списанието Cell в края на предходната година.

Досега няма оповестени данни, които да разказват последния опит на екипа на Станфорд; като работата е била разисквана единствено в презентация по време на годишната среща за 2018 година на Американската асоциация за прогрес в науката, която се е състояла в Тексас при започване на тази седмица.

Експериментът в действителност е впечатляващ, само че би трябвало да се означи, че откривателите не са произвели изцяло развита овца, нито пък са употребявали забележителен брой човешки стволови кафези. В реалност, единствено 0,01% от клетките в овцата от опита са човешки. Това значи, че ще са нужни към 1% от човешките стволови кафези, с цел да се отгледат човешки органи в овца. Подобно на хибрида прасе-човек, който бе основан през 2016 година, и овцата с човешки ембриони е била унищожена след 28 дни.

Въпреки етичните и морални възражения към сходни опити, проучванията към основаването на хибриди и химери не престават. Това несъмнено, ще докара до повече възражения и изявления срещу сходни проучвания. В същото време обаче, е мъчно да се отрекат изгодите, които биха могли да произтекат от тези опити. Само в Съединените щати приблизително 22 души умират всеки ден, чакайки ред в описи за трансплантации. Ако се откри метод за произвеждане и доставка на органи за тези, които се нуждаят от тях, би било в действителност животоспасяващ героизъм.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР