Екип от американски учени успя да съживи клетки в мозъците

...
Екип от американски учени успя да съживи клетки в мозъците
Коментари Харесай

Съживиха клетки в мозъците на мъртви прасета за лек срещу Алцхаймер и инсулт

Екип от американски учени съумя да съживи кафези в мозъците на мъртви свине в опит, който може да откри приложение в проучването на заболяването на Алцхаймер и други мозъчни контузии, оповестиха международните осведомителни организации, базирайки се на обява в сп. " Нейчър ".

" Настоящото проучване демонстрира, че при подобаващи условия изолираният и недокоснат мозък на бозайник има подценен потенциал за възобновяване на микроциркулация и молекулярна и клетъчна интензивност часове след гибелта ", написа сп. " Нейчър ".

Изследователите от дълго време знаят, че функциониращи кафези могат да бъдат извлечени от мозъци часове след настъпването на гибелта. Авторите на актуалното изследване обаче са се запитали дали клетките могат да бъдат изследвани, до момента в който към момента се намират в мозъка.

За да създадат това, учените са създали специфична техника и са я тествали върху мозъците на 32 свине, предоставени от касапница. Техниката се състои в снабдяването на клетките с " коктейл " от О2, хранителни субстанции и разнообразни други защитни химикали.

Първоначално остатъчната кръв е била прочистена от свинските глави и охладена още в кланицата. След това мозъците на животните са били отстранени и превозени до лаборатория. Четири часа след гибелта на прасетата откривателите са почнали да " наливат " специфичния химически коктейл в мозъците.

Полученият резултат не е бил " жив мозък ", а " клетъчно деен мозък ", отбелязва Ненад Сестан от изследователския екип от Йейлския университет.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР