Екип на проектаКлиника по нуклеарна медицина, УМБАЛ Александровска, доц. д-р

...
Коментари Харесай

Прецизна диагностика на тумори с нови радиофармацевтици

Екип на проектаКлиника по ядрена медицина, УМБАЛ " Александровска ", доцент доктор В. Хаджийска, дм; Болнична аптека, УМБАЛ " Александровска ", доцент доктор Светла Георгиева, дм; IAEA (International Atomic Energy Agency) - Международна организация за атомна енергия; Националната организация за нуклеарно контролиране (АЯР).
Нов диагностичен способ с приложение на високотехнологична PET/СТ техника с маркирани с 68Ga радиофармацевтици към този момент обезпечава доста по-надеждна диагноза и следене на резултата от лекуването при пациенти с простатен карцином и невроендокринни тумори. В резултат при тях е вероятен цялостен надзор на болестта. Позитронно-емисионната томография (ПЕТ/КТ) с маркирани с 68Ga радиофармацефтици е една от най-бързо разрастващите се технологии за диагностика и следене на онкопациенти. Чрез нея се прави визуализация освен на структурните болестни промени, само че и на метаболитната интензивност на болестта, което е водещо за ранното им разкриване и оценката на лечебния резултат.

Стартът е през 2016 година, когато УМБАЛ " Александровска " печели план по линия на Международната атомна организация на стойност към 1 000 000 евро. Наградният фонд е доставен на болничното заведение под формата на скъпоструваща инсталация и консумативи за първите 6 месеца от реализацията на плана. Към болничната аптека е построена високоспециализирана радиохимична лаборатория за произвеждане на два нови радиофармацевтика, употребявани за позитронно-емисионна томография/компютърна томография, като болничното заведение основава нужната инфраструктура за построяването й. Проектът се реализира от Клиниката по ядрена медицина отпред с доцент Валерия Хаджийска, която има построен потенциал и е учредител на най-новите високотехнологични диагностични способи в България.

От началото на 2020 година в болничното заведение работи радиохимичната лаборатория за произвеждане на маркирани с 68-Ga радиофармацевтици и стартира практическото приложение на новата технология.

Резултатите се мерят в персонализиране и навременно начало на лекуването при огромна част пациентите с простатен карцином и невроендокринни тумори в България, както и в възстановяване качеството им на живот посредством по-добри благоприятни условия за диагностика, лекуване и увеличена обща преживяемост. Всяка година у нас се записват над 2800 нови случая на простатен карцином - с над 60% повече за последните 10 години.

Новите благоприятни условия се употребяват и за повишение на квалификацията на експертите в страната, за образование на студенти и специализанти, като се основава стимулираща среда за млади учени. Доц. доктор Валерия Хаджийска, шеф на Клиниката по ядрена медицина в УМБАЛ " Александровска ": Предстои новите радиофармацевтици, прилагани за диагностика при простатен карцином и невроендокринни тумори, да станат и лечебни
Здраве Алманах на нововъведенията в здравния бранш ВизиткаДоц. доктор Валерия Хаджийска е шеф на Клиниката по ядрена медицина в УМБАЛ " Александровска ". Родена е през 1982 година в Дупница, където приключва с цялостно отличие гимназия. През 2007 година приключва с отличие и МУ - София, като още по време на следването си демонстрира интерес към ядрената медицина. През 2008 година е назначена за ординатор в клиниката и същата година след сполучливо положен изпит - за помощник. Придобива компетентност по ядрена медицина през 2013 година и през същата година сполучливо пази дисертация. От 2014 година е определена за основен помощник към КЦНМЛМО към МФ - София. През май 2016 година на доктор Хаджийска е присъдена академичната служба доцент.Тя е главен създател и съавтор в над 90 научни труда. Научните известия са признати в интернационалните списания с висок импакт фактор като European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging (4.53) и European Urology Journal (5.63). Общият импакт фактор на доцент Хаджийска е 60.146, а самостоятелният - 13.058. В интервала 2010 - 2018 година доцент Хаджийска е съавтор в четири учебника, единият от които е британски вид на издадена от " Медицина и физкултура " монография. От началото на 2016 година доцент Хаджийска е началник на огромен интернационален план, реализиран по линия на Международната атомна организация (IAEA) на тематика: " Introducing 68-Ga in Patients with Neuro- Endocrine Tumours and Prostate Cancer in Clinical Practice " (BUL 6013), с помощта на който за пръв път в България бе въведена една от най-бързо разрастващите се модерни нуклеарномедицински техники в международен мащаб за диагностика и следене на пациенти с простатен карцином.
Доц. Хаджийска, кои са най-иновативните посоки във вашата компетентност?
В последните години това са хибридните образни способи, които съчетават опциите на класическата ядрена медицина - така наречен SPECT или PET, с тези на компютърната томография, откъдето идва и наименованието SPECT-CT или PЕТ-СТ. Много бурно развиване има и изобретяването на все по-нови и по-специфични радиофармацевтици, които са главно в региона на онкологията. Такъв е казусът и с нашите нови два радиофармацевтика, които въведохме предходната година. За разлика от универсалния фармацевтик - маркирана с флуор-18 глюкоза, който се употребява за съвсем всички болести в онкологията, те се фиксират в клетките на простатния карцином и неговите метастази, както и във високодиференцирани невроендокринни тумори. От радиохимична позиция бележим прогрес в това отношение, защото единствено с маркираната глюкоза тези тумори не се пресъздават добре. Прилагате ли изброените модерни подходи във вашата процедура и възстановяват ли се от здравната каса?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР