Екип на проекта: Проф. д-р Добромир Димитров, дмн, ректор на

...
Екип на проекта: Проф. д-р Добромир Димитров, дмн, ректор на
Коментари Харесай

Вакуум асистирана биопсия – иновативен подход за диагностика на заболявания на млечната жлеза

Екип на плана: Проф. доктор Добромир Димитров, дмн, ректор на Медицински университет - Плевен , шеф Клиника по онкологична хирургия, доктор Ивелина Петрова-Бурджева, хирург към Клиника по онкологична хирургия, доктор Мартин Караманлиев, специализант по хирургия към Клиника по онкологична хирургия.
Вакуум асистираната биопсия на млечната жлеза подкрепя ранната диагноза на предракови и ракови положения на гърдата. В момента Клиниката по онкологична хирургия към УМБАЛ " Д-р Георги Странски " в град Плевен е единствената в България, която ползва този новаторски метод.

Ракът на гърдата е най-честото злокачествено новообразувание при дамите в България. Ранната му диагноза води до дейно и сполучливо лекуване. Появата му е предшествана от положения, наречени преканцерози, които, в случай че се открият в точния момент и се лекуват дейно, защищават от развиването на карцином.

Вакуум асистираната биопсия е щадяща за пациентките минимално инвазивна процедура, характеризираща се с изключителна точност и акуратност, и подкрепя диагностицирането на преканцерози и начален етап на рак на гърдата. За осъществяването й се изисква специфична инсталация, пригодена за работа с ехографски, мамографски или ядрено-магнитен уред. В клиниката ползват метода под мамографски надзор при рентгенпозитивни непалпируеми или доста дребни палпируеми лезии, суспектни за злокачествени, както и микрокалцификати, които могат да бъдат най-ранният симптом за рак на гърдата. Биопсията се реализира под местна упойка с прорез на кожа към 3-4 мм, като се употребява специфична биопсична игла, прикрепена към вакуум помпа, посредством която се аспирират тъканни цилиндри и по-късно се изпращат за хистологична верификация. Уникалното в тази ситуация е, че под мамографски надзор прицелно се взема биопсия тъкмо от лезията, която е съмнителна за злокачествена.
Обновено предверие на клиниката по онкохирургия в УМБАЛ " Г. Странски " - Плевен Реклама
Предимство също е, че може да се вземе повече материал за хистология, съпоставено с други сходни биопсии, и може да бъде " изсмукана " цялата лезия и в случай че се окаже, че не е злокачествена, процедурата се трансформира и в лечебна. За съпоставяне - стандартната биопсия на непалпируемите лезии и микрокалцификатите се прави посредством отбелязване на лезията с маркировъчна игла (метална нишка) под мамографски или ехографски надзор, след което под обща упойка с прорез на кожа няколко сантиметра суспектната за злокачествена лезия или зона се отстранява по действен път.
Това прави вакуум асистираната биопсия под мамографски надзор с изключение на извънредно прецизен, само че и минимално травматичен способ, с доста добър козметичен резултат. Прилагането й стартира през 2020 година и досега е приложена при близо 20 пациентки, като задачата е това да се трансформира от другоземен за страната ни в общоприет способ на биопсия. Винаги сме се старали да прилагаме най-съвременните способи за диагностика и лекуване на рак на гърдата Профили: Д-р Ивелина Петрова приключва Медицински университет - Плевен, през 2011 година Специализира обща хирургия и придобива компетентност през 2018 година Част е от екипа на Клиниката по онкологична хирургия в УМБАЛ " Д-р Г. Странски " и е помощник по хирургия към МУ - Плевен. Интересите й са в региона на онкологичните болести, пластичната хирургия, минимално инвазивната хирургия. Задълбочено се занимава със болесттите на млечната жлеза и онкопластичния метод. Провела е специализации и курсове за повишение на квалификацията в България и чужбина. Съавтор е в редица научни публикации. Проф. доктор Добромир Димитров е ученик на МУ - Плевен, доктор със компетентност " Обща хирургия " с ползи в региона на онкологията, лапароскопската и роботизираната хирургия, фокусираната ултразвукова хирургия. По пътя на професионалното си развиване е бил част от реализацията на значимите иновационни планове на висшето учебно заведение - въвеждане на проблематично основано образование (ПБО), сентинелна лимфна биопсия, минимално инвазивна хирургия, роботизирана хирургия, ХАЙФУ хирургия, създаване на Центъра за подготвеност " Леонардо да Винчи ", на Телекомуникационния ендоскопски център и доста други. Проф. Димитров е член на Българско хирургично сдружение, на ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metobolism), на European Society of Coloproctology, на управителния съвет на International Society of Minimally Invasive and Non- Invasive Medicine, на European Society of Surgical Oncology (ESSO), на Society of Laparoendoscopic Surgeons SLS. Той е асоцииран редактор на Journal of Biomedical and Clinical Research и рецензент в списание Journal of the Pancreas. Какви са методите за диагностициране на рак на гърдата, които ползвахте досега? Проф. Димитров: В Клиниката по онкологична хирургия към УМБАЛ " Д-р Г. Странски " постоянно сме се старали и имам вяра, че съумяваме да прилагаме най-съвременните способи за диагностика и лекуване на рак на гърдата. Клиниката ни е измежду водещите в страната за лекуване на карцином с тази локализация. Търсят ни за консултация пациенти от цялата страна. В метода ни към болните с онкологични болести сме водени от желанието да предоставяме пълноценна здравна грижа в композиция със актуалните стандарти за диагностика и лекуване на злокачествените болести. Реклама
Д-р Петрова: При диагностицирането на злокачествените новообразувания на млечната жлеза първо се снема анамнеза и се реализира клиничен обзор на пациентката, след което са нужни образни проучвания и хистологична верификация. Към сегашния миг златен стандарт за диагностика на рак на гърдата е дебелоиглената режеща биопсия. Има обаче случаи, при които тя не е подобаваща за приложение. Най-често това са пациентки, при които лезията не се опипва, вижда се единствено на образни проучвания, пресъздават се единствено микрокалцификати, туморната лезия е доста дребна (под 10 мм) и/или по този начин ситуирана в млечната жлеза, че не можем да вземем съответен материал за проучване, тъй като не можем да насочим прицелно иглата. При тези случаи прилагаме вакуум асистираната биопсия - актуален минимално травматичен способ, за чието приложение е нужна специфична инсталация и добре подготвен екип, какъвто е нашият. Така под рентгенов надзор се взема материал за хистология тъкмо от прицелния сектор. В тези случаи преди въвеждането на вакуумната прилагахме ексцизионна биопсия, след маркиране под рентгенов надзор. Тя обаче е по-травмираща за пациентките, тъй като се реализира под обща упойка, с по-голям прорез на кожа и може да компрометира естетичния стадий при плануване на възможна следваща радикална оперативна интервенция, в случай че се посочи рак на гърдата.
Защо решихте да въведете вакуумната биопсия, какви са нейните преимущества? Д-р Петрова: Напредъкът на науката и медицината е в помощ освен за нас, експертите, само че най-много за пациентите. Въведохме вакуум асистираната биопсия, тъй като е актуален способ с неоспорими преимущества за пациентите, а както казахме, постоянно сме се старали да предлагаме най-хубавото за тях. Започнахме да прилагаме този способ със съдействието на МУ - Плевен, и поддръжката на Европейския фонд за районно развиване посредством Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " по контракт №BG05M20P001-1.002-0010-C01 (2018-2023). Вакуум асистираната биопсия е доста по-щадяща за болните. Предимствата й са свързани с това, че не е належащо пролежаване в болница, организира се под местна упойка, с доста дребен прорез на кожа (2-3 мм), през който се взема малко, само че задоволително тъкан за хистологична верификация, времето, за което се прави биопсията, е доста малко и не на последно място - има доста добър козметичен резултат.
Проф. Димитров: Друго значимо преимущество е, че при една част от пациентките може да бъде " аспирирана " цялата лезия и в случай че тя е с незлокачествен темперамент, процедурата става и лечебна. За съпоставяне - ексцизионната биопсия с маркиране се прави с прорез на кожа 3-4 см под обща упойка и хоспитализация на пациентката, т.е. изрично е по-травмиращо за пациентката.
Всички пациентки ли са подобаващи за диагностициране с този способ, кои не са, какви са преимуществата му пред общоприетата биопсия? Проф. Димитров: Има показания за реализирането на другите типове биопсии и в действителност не всички пациентки са подобаващи за диагностициране с този способ. Стереотактичната вакуум асистирана биопсия се ползва при пациентки, които са оценени мамографски с BIRADS-4 (лезии, суспектни за неопластични от мамографията, микрокалцификати), доста дребни и/или непалпируеми лезии в гърдата, които се пресъздават под рентгенов надзор или при неубедителни хистологични данни от предишна биопсия. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Медиа и реклама 3 Здравеопазване 1 Войната в Украйна 2 Здравеопазване 3 Медиа и реклама 1 Войната в Украйна Реклама
Д-р Петрова: Предимствата са безапелационни: това е щадящ за пациентките способ, тъй като се ползва под локална упойка, без пролежаване в болнично заведение и като се изключи че посредством него слагаме ранна диагноза, естетичният резултат след процедурата е доста добър. А както към този момент отбелязахме, в някои случаи става и лечебна.

Проф. Димитров : Научноизследователската лаборатория в Клиниката по онкологична хирургия към УМБАЛ " Д-р Георги Странски " в гр. Плевен е единствената у нас, в която се ползва новаторският способ. Започнахме през 2020 година и досега сме го приложили при над 20 пациентки. Целта ни е да можем да биопсираме всички подобаващи пациентки в името на най-ценното богатство - техните живот и здраве.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР