Екип на bTV беше поканен на репетиция на ансамблите Пирин,

...
Екип на bTV беше поканен на репетиция на ансамблите Пирин,
Коментари Харесай

Идва „Нощ на ансамблите“, но как танцьорите оцеляват на студено и с минимално заплащане


Екип на bTV беше поканен на подготовка на ансамблите " Пирин ", " Тракия " и " Родопа " преди " Нощ на ансамблите ". Събитието ще се състои на 10 март в Зала 1 на НДК.

Специални посетители на концерта ще бъдат Валя Балканска и гайдарят Петър Янев. Репетицията на новите стратегии проследихме дружно с сътрудниците оператори Иво Иванов и Пепи Джанаваров. Голямата ни вяра е този репортаж да стигне освен до феновете на националната ни музика и танци, а и до представителите на няколко институции.



“Ние, художествените ръководители на всички ансамбли, изпратихме една декларация до министъра на културата, до комисията по просвета в Народното събрание, до президента, в която настояваме на всички ансамбли да се обърне особено внимание, тъй като те работят за минимални работни заплати, на студено, при доста тежки трудови условия, кариерното застраховане е съвсем нулево, тъй като младежите не желаят да се трудят за такива заплати, при такива условия. Сега наши сътрудници от духовия оркестър, който се води към ансамбъла, излязоха в неплатен отпуск по лично предпочитание, с цел да могат да подсигуряват заплатите на останалите, защото усилиха минималната работна заплата, само че няма бюджет в страната и парите не се превеждат на общините, с които да се доплати тази разлика.

Проблеми доста има. Но ние имаме едно отлично учебно заведение в " Широка лъка ", което всяка година основава нови, надарени деца, които учат там и нови надарени деца не престават да се занимават с фолклор. Тези, които идват изпод, в действителност ще го пренесат през този век “, разяснява Адриан Петров, основен живописен началник на отбор „ Родопа “.

В Родопите, когато не пеят, свирят на гайда, в случай че не свирят на гайда - играят.

Мирослав Димитров


„ Момчетата са от деца в залата, това е един огромен труд. Неслучайно преди време специалност " танцьори “ беше първа категория труд и ни пенсионираха дружно с миньорите. Сега не е по този начин, за жал. Но ето даже и през днешния ден са пристигнали контузени. Да, това е цената - травми, контузии. Професията ни е сложна. В България към момента има хора, които считат: " Еее, да, и аз мога да пея и танцувам. Кажи какво работиш. " Не, ние работим това. Ние сме танцьори, ние сме музиканти и артисти. Това е отбор " Пирин " “, разяснява неговият живописен началник Мирослав Димитров.

„ Всики се гордеят с нас. Не единствено с нас, а и от нашите дами, тъй като и те са част от ансамбъла “, споделя Михаил Аладжов от отбор „ Пирин “.

„ Мисля, че когато публиката се срещне с фолклора, тя го заобичва и остава вечно наша. Защото фолклорът се развива на доста стадии - развива, освен участва. Клубовете - ние споделяме ново събитие, това ново събитие е може отпреди 20 години, и то се популяризира “, разяснява проф. доктор Даниела Дженева, основен живописен началник на отбор „ Тракия “.

Ирина Василева е част от групировката към този момент 11 години. Споделя, че всеки ден се тренира и се поставят доста старания.

„ Изключително красиви носии и при трите ансамбъла могат да видят феновете на " Нощ на ансамблите ", споделя Атанаска Челепиева от „ Тракия “.



„ Наистина, когато кажа на някой човек, който не се занимава с фолклор, който не е осведомен, въпреки и българин, което не е доста добре, реагират много учудено, с " вдигнати вежди ". Оказва се много мъчно да му обясниш на този човек, че това, което ние пресъздаваме на сцената, неговите прародители са го правили “, споделя Велизар Василев, също част от групировката.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР