Екип, който търси артефакти от Втората световна война на дъното

...
Екип, който търси артефакти от Втората световна война на дъното
Коментари Харесай

Откриха отломка от взривената Чалънджър на дъното на океана

Екип, който търси артефакти от Втората международна война на дъното на Атлантическия океан се натъкна на нещо по-важно. Открито бе 10-метрово парче от совалката " Чалънджър ", която се взриви след политане през 1986 година

Телевизионният канал " Хистъри " и НАСА потвърдиха, че част от совалката е открита до крайбрежията на Флорида по време на фотосите на новия сериал " Бермудския триъгълник: В прокълнати води ", чиято премиера е този месец.

" Чалънджър " се взриви на 28 януари 1986 година и умъртви 7-членния си екипаж, който включваше и учителка, която трябваше да е първата цивилна в Космоса. Милиони гледаха изстрелването.

" В момента НАСА преглежда какви благоприятни условия има за спасяването на този артефакт и запазването на наследството на починалите астронавти на " Чаланджър " и фамилиите, които ги обичаха ", се споделя в публично известие на организацията.

Ръководителят на експедицията, която откри парчето, Майк Бърнет си спомня по какъв начин е гледал изстрелването от учебната си стая. Той признава, че се е разплакал, когато схванал какво е намерил. Това е най-голямото парче от совалката и първото, което е открито след 1996 година Тогава елементи от нея се появиха на брега.

" Още помня миризмата на този ден ", съобщи Бърнет пред CNN. " Той просто е прогорен в мозъка ми ", добави той.

Бърнет и неговият екип потеглят през март към Бермудския триъгълник, с цел да търсят останки от кораби и самолети. Работата им включва и дребна част отвън триъгълника, тъкмо до брега на Флорида.

Екипът е търсил избавителен аероплан от Втората международна война, който е липсващ там през декември 1945 година, само че се натъкнал на много по-модерен предмет, затрупан с пясък, който привлякъл вниманието му.

През май се прави второ втурване и се снима много ясно артефакта. Бърнет го демонстрира на своя другар Брус Мелник, пенсиониран астронавт, който незабавно допуска, че става въпрос за част от " Чаланджър ".

Ясно се виждали квадратните плочки, които покривали пода на совалката. Те са силиконови и предпазвали совалката от топлината при завръщането в атмосферата.

Екипът предава всичко на НАСА през август, която единствено преди дни удостоверява, че това е от " Чаланджър ".

Във съдбовната експедиция вземат участие седем индивида. Това са астронавтите Дик Скоби, Майкъл Смът, Роналд Макнийр, Елисон Онизука, Джудит Ресник и Грегори Джарвис, както и учителката от Ню Хемпшайр Криста Маколфи, която трябваше да е първият елементарен човек в космоса.

73 секунди след началото на полета совалката се взриви и умъртви всички. НАСА откри, че едно от гумените уплътнения на бустерите на " Чаланджър " е било подложено на прекомерно ниска температура, до момента в който тя е чакала да излети. От него са изпуснати възпламеними газове, които водят до нещастието.

" Въпреки че минаха съвсем 37 години откакто седем скъпи за нас хора изгубиха живота си, тази покруса остава в паметта на нацията ни. За мен и за милиони американци 28 януари 1986 година ще остане все едно бе през вчерашния ден ", споделя в известие админа на НАСА Бил Нелсън.

" Това изобретение ни дава опция още веднъж да си спомним за тези седем пионера и да помислим по какъв начин нещастието ни промени. В НАСА сигурността е преди всичко, изключително през днешния ден, когато нашите експедиции са в космоса много повече, в сравнение с преди ", добавя той.

Първата серия от 6 на сериала " Бермудския триъгълник: В прокълнати води " ще бъде излъчена по " Хистъри " на 22 ноември.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР